Global Trends

Black lives matter

Wat is het belang van de #BlackLivesMatter beweging in Nederland?
woensdag 7 dec 2016, 20.00
wo 7 dec 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Hoe belangrijk is de #BlackLivesMatter beweging in Nederland? Met welke vormen van raciaal en/of politiegeweld komen zwarte burgers hier in aanraking? Worden de stemmen van zwarte Nederlanders voldoende gehoord binnen het publieke debat? En hoe draagt de BLM-beweging bij aan de ontwikkeling van black empowerment en leadership binnen Nederland?

#BlackLivesMatter begon in Amerika maar groeide al snel uit tot één van de grootste grassroots bewegingen in de wereld. Hoe staat het ervoor met de BLM-beweging in Nederland? Met welke vormen van raciaal en/of politiegeweld komen zwarte burgers hier in aanraking? Is er in Nederland ook behoefte aan ‘black spaces‘? En op welke manieren wordt er in Nederland gewerkt aan black empowerment en leadership?

Tijdens deze Meet Up wordt onze vaste moderator Bart Krull versterkt door Trouw-journaliste Seada Nourhussen. Zij gaan in gesprek met:

  • Filmmaker Nirit Peled, die (in het Engels) vertelt over haar gesprekken met Patrisse Cullors en het maken van de aflevering ‘Black lives matter’.
  • Jessica de Abreu en Tarim Flach gaan dieper in op de Black Lives Matter beweging in Nederland en het internationale karakter van deze strijd tegen racisme. Ook komt de rol van de zwarte (queer) vrouw binnen het verzet aan bod.
  • Mitchell Esajas deelt zijn ervaringen met politiegeweld in Nederland, zoals tijdens de recente demonstratie in Rotterdam. Daarna gaan we met hem in gesprek over politiegeweld en etnisch profileren in Nederland, en welke stappen op dat gebied ondernomen (zouden moeten) worden.
  • Mariam El Maslouhi en Ebissé Rouw gaan met elkaar en special guest Miguel Heilbron in gesprek over de behoefte aan online/offline black spaces in Nederland, en de rol die social media speelt bij het creëren hiervan. Dit doen ze tijdens een korte live-sessie van hun podcast Dipsaus: “door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid”. Luister als voorproefje de tweede aflevering van Dipsaus terug:

https://soundcloud.com/user-731490670/zwarte-piet-is-racisme-aflevering-2

 

woensdag 7 dec 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 162 mensen waren aanwezig