Global Trends

Geldscheppers

Hoe kunnen we Europees geld scheppen dat wél ten goede komt aan de reële economie?
woensdag 30 nov 2016, 20.00
wo 30 nov 2016, 20.00
Grote zaal

Al anderhalf jaar lang pompt ECB-voorzitter Mario Draghi iedere maand 80 miljard euro in de Europese economie. Met als doel: de economie weer laten groeien. Het merendeel van deze virtuele euro’s komen echter niet in de reële economie terecht, maar blijven als beleggingen, obligaties en leningen in het financiële systeem hangen. Wat voor een (politieke) machtspositie heeft het ECB verworven met deze experimentele vorm van kwantitatieve verruiming? Wanneer worden de grenzen van het huidige beleid bereikt (en met wat voor een gevolgen)? En welke alternatieve benaderingen zijn er voor het huidige economisch beleid te bedenken?

Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment, waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten, hoe ver moet het gaan voordat we weten of dit beleid gaat werken of niet; en hoe zou de financiële toekomst van Europa er ook uit kunnen zien?

Hierover gaan we in gesprek met:

  • Filmmaker Martijn Kieft, over het maakproces van de documentaire: wat heeft hij geleerd tijdens zijn onderzoek naar dit ongekende experiment van de ECB?
  • Met Edin Mujagic (die zich als macro- en monetair econoom in de geschiedenis én de toekomst van de centrale banken verdiept) en politiek-econoom Jasper Blom (vroeger zelf werkzaam bij de ECB) bespreken we de machtspositie van de ECB en de houdbaarheid van het huidige economische systeem.
  • Tot slot spreken we met econoom Rens van Tilburg en geowetenschapper Klaas van Egmond over een mogelijk duurzaam alternatief voor het ECB beleid en dé nieuwe visionaire econoom van de toekomst.

Voor deze Tegenlicht Meet Up deden we een oproep aan andersdenkende (niet)economen, op zoek naar alternatieve manieren waarop die 80 miljard euro per maand geïnvesteerd zou kunnen worden in de reële Europese economie. Uit de aanmeldingen hebben we vervolgens drie pitches geselecteerd, die tijdens de Meet Up hun idee gaan pitchen voor een panel van experts.

 

woensdag 30 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 233 mensen waren aanwezig