Global Trends

Uitdagers en Aanpakkers

Genoeg gepraat: wat kan jij doen voor een betere wereld? Met o.a. ontwerper Dave Hakkens.
woensdag 3 mei 2017, 20.00
wo 3 mei 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

In de afgelopen jaren hebben steeds meer burgers zich op hun eigen wijze ingezet voor een betere straat, buurt en stad, of zelfs voor een betere wereld. Maar wat is er overgebleven van al die harde inzet in de afgelopen jaren? Waarin ligt de échte kracht van het bottom-up initiatief? Blijft het doel beperkt tot kleinschalige impact creëren op vele locaties of is er noodzaak aan verandering op grote schaal? Genoeg gepraat. Tijdens de laatste Meet Up van het seizoen komen we in actie met o.a. een aantal Uitdagers & Aanpakkers van VPRO Tegenlicht: wat kan jij doen voor een betere wereld?

Wat heeft de bottom-up beweging van de afgelopen jaren bewerkstelligd? Heeft het onze manier van denken en doen, en de samenwerking tussen top-down en bottom-up echt veranderd? Zo ja, waar is deze cultuurverandering dan in terug te zien, en wat kan er nog beter? Wat zijn de succesverhalen en de mislukkingen, en hoe ziet de toekomst van de bottom-up beweging eruit? Hiervoor gaan we in gesprek met Martijn Kieft (VPRO Tegenlicht), Joachim Meerkerk (Pakhuis de Zwijger) en Frank van Erkel (the ChangeLab).

Via de succesvolle VPRO Tegenlicht-webapp konden bezoekers de afgelopen weken zogeheten uitdagers en aanpakkers aandragen. Mensen die met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting geven. Deze geselecteerde uitdagers & aanpakkers uit de aflevering én special guest Sascha Landshoff (de Tostifabriek, JJBL & co-founder van Coco Conserven) zijn tijdens de Meet Up aanwezig, om het gesprek aan te gaan met elkaar én de zaal: tegen welke obstakels lopen zij aan, welke mogelijkheden zien ze en wat kunnen anderen van hen leren?

Tot slot zijn er ook twee internationale uitdagers en aanpakkers bij de Meet Up aanwezig: Ron Salaj en Trim Ilazi hebben zich in Kosovo georganiseerd in Peer Educators Network and Science for Change Movement (onderdeel van Making Sense). Hun laatste acties zijn gericht op het meten van luchtkwaliteit in en rond de stad. Ze brachten over een lange periode fijnstofwaarden in kaart, mobiliseerden experts en organiseerden een demonstratie in het centrum waar ruim 3000 mensen op afkwamen.

 

woensdag 3 mei 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 173 mensen waren aanwezig