Global Trends

Frau Merkel

Who run the world? Men. Who runs Europe? Angela Merkel.
woensdag 12 apr 2017, 20.00
wo 12 apr 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Volgens Beyoncé is er geen twijfel over mogelijk: "Who run the world? Girls!". Maar als we anno 2017 naar een aantal van de meest invloedrijke politieke leiders kijken (Trump, Putin, Erdogan en Xi Jinping), zijn we nog ver van een door vrouwen bestuurde wereld vandaan. Op één grote uitzondering na: Angela Merkel, de machtigste vrouw van de wereld, het langstzittende staatshoofd van Europa en door velen benoemd als de hoop en redder van "Het Vrije Westen". Wat is de kracht van Merkel als politica, wat is het belang van vrouwelijk politiek leiderschap, en wat zou er gebeuren als vrouwen echt de wereld zouden besturen? Tijdens de 100e editie van de Tegenlicht Meet Up staat de vrouw als leider centraal.

In het eerste blok kijken we naar Merkel en het nieuwe Duitsland. Hoe is Duitsland veranderd onder haar leiding, zal Merkel ná september 2017 nog steeds bondskanselier zijn en wat veranderd er (voor Duitsland, Europa en de wereld) als SPD-kandidaat Martin Schulz het stokje van haar zou overnemen? Hierover gaan we met de volgende Duitsland-kenners in gesprek:

Waar Duitsland met een vrouwelijk staatshoofd de verkiezingen nog tegemoet gaat, bevinden we ons in Nederland middenin de formatie periode. Wat is het belang van gelijke representatie voor het functioneren van een land, wanneer krijgen we de eerste vrouwelijke premier en wat zouden daar de gevolgen van zijn voor onze maatschappij? Hierover en meer gaan we in gesprek met:

  • Als directeur van het vrouwennetwerk WOMEN Inc. en auteur van IEDEREEN Inc. zet Jannet Vaessen zich in voor de positie van vrouwen. Hoe komen we voorbij sociale ongelijkheid, stereotypering én hokjesdenken (binnen en buiten de politiek)?
  • Monique Leyenaar (Hoogleraar Vergelijkende Politiek, Radboud Universiteit) doet al  decennia onderzoek naar vrouwen en politiek. Ook schreef ze het boek ‘Hare Excellentie‘, waarvoor ze al de 33 vrouwelijke ministers die we in Nederland hebben gekend interviewde. Wanneer krijgt Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister president?
  • Voormalig (en de eerste vrouwelijke) voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, is meerdere keren verkozen tot machtigste vrouw van Nederland. Ze zet zich al jaren in voor de positie van de vrouw, en is momenteel Europarlementariër voor de PvdA in Brussel.
  • Volgens journaliste Raja Felgata (mede-oprichter van Kleurrijke Top 100 & Next Gen Women) moeten we nu, in dit politieke klimaat, vrouwelijk leiderschap omarmen en activeren, om tot een gezonde maatschappij te komen.
  • Cruciaal hierbij is gelijke representatie, vindt Tessa Hagen. In aanloop naar de verkiezingen startte zij het initiatief ‘Stem op een vrouw’: op zoek naar een realistische afspiegeling van de maatschappij. Wat voor een effect heeft deze campagne gehad, als we kijken naar de huidige formatie periode?

 

woensdag 12 apr 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 94 mensen waren aanwezig