Global Trends

Op energiemissie

Hoe kunnen we de transitie naar een duurzaam Nederland vormgeven? Met o.a. Ruud Koornstra.
woensdag 13 dec 2017, 20.00
wo 13 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

'Nederland wordt duurzaam' staat in grote letters in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet trapt de energietransitie af en wil met gericht beleid ondernemers en innovatieve ingenieurs stimuleren. Maar Nederland heeft een serieuze achterstand ten opzichte van de rest van Europa. Hoe gaan we dat doen? Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en eerste energie-commissaris van Nederland, denkt dat het mogelijk is. Navigerend tussen alle maatschappelijke niveaus gaat hij in gesprek met voor- en tegenstanders en toont hij de weg aan jonge techneuten en groene pioniers. Tijdens deze avond onderzoeken we met denkers en doeners hoe we de transitie naar een duurzaam Nederland vormgeven.

Wat gaan we doen?

  • We beginnen de avond met een interview met de filmmaker, Martijn Kieft (VPRO Tegenlicht). 
  • Vervolgens gaan we het hebben over de energietransitie in het algemeen. Hoe kunnen we deze versnellen? Wat zijn de plannen van het kabinet? Wat is de rol van de burgers? We gaan in gesprek met Ruud Koornstra, Maurits Groen en Leonie van der Steen. Zal Nederland in 2050 energieneutraal zijn? 
  • In het tweede deel van de avond verwelkomen vijf groene techpioniers. VPRO Tegenlicht schreef een wedstrijd uit en zocht naar de vernieuwers die de energietransitie gaan vormgeven. Ze zullen allen hun initiatief presenteren en worden daarna beoordeeld door de jury, bestaande uit Ruud Koornstra, Nynke Tromp en Teresa van Dongen.© Maus Bullhorst

Max Holthausen
Waterstofingenieur bij Holthausen Group, bouwde toen hij 18 jaar was een Tesla om tot waterstofauto. Hij scoorde met dit briljant staaltje genialiteit een wereldhit. Tijdens deze avond licht hij toe hoe hij dat deed en wat de impact is van deze technologie.

Elvira de Rooij
Blue Harvest Netherlands gaat een tropisch zeewier kweken die één van de meest vervuilende broeikasgassen aanpakt: methaanuitstoot van koeien. Wanneer dit zeewier toegevoegd wordt aan het veevoer neemt de uitstoot tot 99% af.

Geert Slachmuylders
Turbulent is een Belgische organisatie die micro hydro energiecentrales bouwt. Gedaan met gigantische dammen of watervallen, een kleine rivierdaling kan al genoeg energie opwekken voor 300 gezinnen. Zo kunnen we de kracht van rivieren veel efficiënter benutten, een technologie die een land als Nederland wel goed gaat kunnen gebruiken.

Jan Willem van de Groep
Met Factory Zero ontwikkelt Jan Willem van de Groep woningen volgens het plug and play principe, duurzaam wonen met geïntegreerde geveltechnologie, duurzame energie productie ter plaatse, slim verwarming – en koelingsysteem, … Snel renoveren en duurzaam bouwen is essentieel voor de energietransitie.

Wiebrand Kout
Door de aard van zonne – en windenergie hebben we een slim opslagsysteem nodig om op een continue manier energie te kunnen gebruiken. Het opslaan is nu viermaal duurder dan het opwekken. Dat kan beter en Elestor levert de technologie. Zij hebben een batterij ontwikkelt die die kost aanpakt en goedkopere opslag mogelijk maakt.

Eervolle vermelding: Kharim Pani & Saidi Pani
Vertical Farming Technology: Een kweekcomputer die autonoom alle processen beheert die komen kijken bij het aanmaken van verse producten. De stad van de toekomst gebruikt slimme voedselprocessen en deze technologie zorgt voor meer efficiëntie en spaarzaamheid. Zo kunnen we de energietransitie in de landbouw eindelijk versnellen!

Geert Slachmuylders en collega’s van Turbulent zijn helaas verhinderd en kunnen niet aanwezig zijn op de avond.

woensdag 13 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 359 mensen waren aanwezig