Global Trends

Radicaal in Birmingham

Gaan anti-radicaliseringsprogramma's hun doel voorbij?
dinsdag 14 nov 2017, 20.00
di 14 nov 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

De effectiviteit van anti-radicaliseringsprogramma's staat onder druk. Om vroegtijdig informatie uit de gemeenschap te verzamelen wordt niet enkel de politie aangewend, maar ook onderwijzers, sociaal werkers en geestelijke leiders. Dit creëert een klimaat van angst en wantrouwen waardoor het onderling vertrouwen in de gemeenschap erodeert. Ook Amsterdam past dit type beleid toe, maar het is maar de vraag hoe lang dat nog houdbaar is. Is het wel gerechtvaardigd om deze politionele taak over te laten aan gewone burgers? Is radicalisering überhaupt een veiligheidsprobleem? En vanaf wanneer maakt veiligheid plaats voor bewaking?

De aanpak qua radicalisering en polarisatie in Amsterdam is in crisis. Geruchten over fraude doen de ronde, ambtenaren worden ontslagen en ondertussen verliest de stad haar greep op wat er speelt. Naast het bestuurlijk probleem, plaatst deze crisis ook vraagtekens bij het beleid zelf. Is het überhaupt een goede aanpak om van radicalisering een veiligheidsprobleem te maken? Of moeten we eerder inzetten op emancipatie en sociale ondersteuning?

Wat gaan we doen?

  • We starten de meet up met regisseur Nirit Peled, over haar inspiratie en de punten die ze wil aankaarten met de docu. Wat was haar ervaring met Birmingham?
  • Met zijn onderzoek naar de impact van anti-radicaliseringsprogramma’s vormde Francesco Ragazzi de onmiddellijke aanleiding voor de Tegenlicht documentaire. Met hem duiken we dieper in de materie en maken we de vergelijking tussen Birmingham en Amsterdam.
  • Met journalisten Bas Blokker en Andreas Kouwenhoven gaan we het antiradicaliseringsbeleid van de stad Amsterdam na. Want wat is er precies gebeurd? Hoe kon de aanpak van de gemeente zo aflopen? En wat komt er nu in de plaats?
  • Met Rachida Aziz en Abdou  Bouzerda gaan we verder praten over de wisselwerking van beleid en gemeenschap, de rol van cultuur in het maken van sociale cohesie en de betekenis van radicaal denken. Want wat is eigenlijk ‘radicalisme’? En waarom pakken we het aan als een veiligheidsprobleem?

Francesco Ragazzi

Als onderzoeker en assistent professor in de internationale betrekkingen legt hij de nadruk op diaspora politiek, migratie, burgerschap en veiligheid in internationale relaties. Eén van de conclusies van zijn onderzoek is dat het overlaten van politionele toezichtstaken aan burgers van begin af aan gedoemd was om te falen. In plaats van een meer hechte samenleving erodeert het vertrouwen en krijg je meer polarisatie. Als je immers op een verantwoorde manier een samenleving wil opbouwen, hoe kan je dan één bevolkingsgroep continu onder toezicht plaatsen onder het stigma ‘potentieel radicaal’?

©Gregor Meerman – VPRO

Andreas Kouwenhoven en Bas Blokker

Top journalistiek onderzoek naar de manier hoe Nederland radicalisering aanpakt voeren Andreas Kouwenhoven en Bas Blokker uit. In één van hun artikels tonen zij de rol van ‘sleutelfiguren’ aan, burgers die in het geheim toezicht houden op scholen en sociale plekken. Een maatregel die nu sinds de recente politieke ontwikkelingen in Amsterdam meer dan ooit gecontesteerd is. Niet alleen zorgt dit voor een klimaat van angst en geheimhouding bij jongeren, maar ook de samenwerking tussen sleutelfiguren en de gemeente verloopt stroef. De meerderheid van de sleutelfiguren hebben immers hun taken neergelegd. Het beleid werkt niet en is het nog maar de vraag wat daar de gevolgen van zullen zijn.

©Gregor Meerman – VPRO

Rachida Aziz

Rachida Aziz brengt gemeenschappen bij elkaar. Ze reflecteert op de manier hoe strijd en strategie verbonden zijn en hoe we deze kunnen gebruiken bij het verbeteren van de sociale cohesie van een gemeenschap. Azira, haar eigen kledingmerk, lanceerde ze in 2008, waarbij ze moderne en modieuze kledij ontwierp voor moslimvrouwen, een strategie voor emancipatie. In 2015 richtte ze een nieuw project in, cultureel centrum Le Space in Brussel. Le Space is een laboratorium voor nieuwe vormen van cultuur, waar een hybride identiteit in de diverse samenleving een plek vindt. Le Space werkt als een intersectie waar artiesten, activisten, ecologische start – ups en culturele organisatie elkaar kunnen ontmoeten. Boven alles is le Space een veilige omgeving waar respect en solidariteit sleutelwaarden zijn. Ook wordt Rachida’s boek ‘Niemand zal hier slapen vannacht’ in enkele weken uitgegeven.

Het interview met Nirit Peled en Francesco Ragazzi zal doorgaan in het Engels.

dinsdag 14 nov 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 46 mensen waren aanwezig