Global Trends

City for sale?

De wooncrisis in Amsterdam is aan. Van en voor wie is de stad?
woensdag 8 nov 2017, 20.00
wo 8 nov 2017, 20.00
Grote zaal

Alle grote steden in de wereld zijn een magneet geworden voor nieuwkomers, toeristen, expats en jonge starters. Ook in Amsterdam staat de druk op de ketel - de massale toestroom van toeristen, continue gekte op de woningmarkt en een steeds eentoniger wordend straatbeeld lijken de stad in haar greep te houden. En dat met een voorspelde groei naar 1 miljoen inwoners. Verkopen we het centrum aan het grootkapitaal? Moeten we unieke winkeltjes, kleine bakkers en Oosterse toko's plaats laten maken voor hippe koffietentjes en conceptstores? Hoe behouden we Amsterdam als de lieve stad die ze is? We gaan het gesprek aan over de toekomst van onze stad.

Wat betekent de veranderende dynamiek voor de Amsterdammer, de jonge starter en het koppel dat wil gaan samenwonen? Hoe transformeert het straatbeeld en het algemene publiek van Amsterdam? Hoe houden we de stad leefbaar voor iedereen? We gaan het gesprek aan met sociaal geografen, activisten, de politiek en vastgoedontwikkelaars.

Wat gaan we doen?

  • We trappen af met een interview met regisseur Geert Rozinga.
  • Vervolgens geeft sociaal geograaf Cody Hochstenbach een analyse van de staat van Amsterdam en horen we van FairCity activiste Melissa Koutouzis welk effect dit in de praktijk heeft. Met Najah Aouaki praten we over de staat van de Javastraat en de gevolgen van gentrificatie.
  • Daarna geven we het woord aan voorzitters van jongerenpartijen om het te hebben over een oplossing. Tijn Croon van de JSA (Jonge Socialisten Amsterdam) en Remco Vonk van de JDA (Jonge Democraten Amsterdam) geven in een pitch en een aansluitend gesprek hun visie voor de toekomst van de stad.
  • Met Mirjam de Rijk gaan we het landelijk beleid na en in hoeverre die verantwoordelijk is voor de huizenmarkt zoals die nu is. Hoe maken we politiek gezien opnieuw een woningmarkt voor iedereen?
  • Tot slot praten we met vastgoedontwikkelaar Daan van der Vorm en woningregisseur Gemeente Amsterdam Bob van der Zande over de kansen en plannen om Amsterdam te laten groeien en als wereldstad op de kaart te zetten.
woensdag 8 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 353 mensen waren aanwezig