Global Trends

Slimme steden

Hoe maakbaar is de slimme stad voor haar bewoners?
dinsdag 3 mei 2016, 20.00
di 3 mei 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Als het aan de tech-bedrijven ligt woont een steeds groter deel van de wereldbevolking in de toekomst in slimme steden. Maar wat betekenen deze 'maakbare' steden voor haar bewoners, en moet een stad efficiëntie wel boven privacy plaatsen?

NB: Regisseur Nordin Lasfar is vanavond ook aanwezig.

Documentaire

Een steeds groter deel van de wereldbevolking woont in steden. De grote tech-bedrijven schetsen een aanlokkelijk toekomstvisioen waarin de bewoner een fijn leven geschetst wordt in steden waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. De slimme stad zit boordevol sensoren en data-genererende burgers. Allemaal teneinde de stad efficiënt en leefbaar te houden. Maar hoe maakbaar is de slimme stad voor haar bewoners? En welke rol rest hen in een stad waarin efficiency betaald wordt met privacy?

Programma

Op 8 april jl. is Amsterdam uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie 2016. Eindhoven eindigde, als één van de acht finalisten, ook hoog op de ranglijst. Daarom openen we deze Meet Up  met twee afgevaardigden van deze innovatie-steden: Ger Baron (Chief Technology Officer, Gemeente Amsterdam) en Robert Elbrink (Sectorhoofd strategie, Gemeente Eindhoven). Hoe ‘slim’ zijn Amsterdam en Eindhoven eigenlijk al? Welke partijen zijn betrokken bij de verdere ontwikkeling van deze slimme steden? Hoe wordt er omgegaan met de data van de burgers tijdens deze processen; en wat kunnen deze twee steden nog van elkaar leren?

Na de pauze gaan we in gesprek met Wienke Giezeman (oprichter van The Things Network) en Bas Boorsma (Director Internet of Everything, CISCO) over de verschillende vormen van data- en netwerkbeheer in de slimme stad. Zo is The Things Network een wereldwijd, open, crowdsourced Internet of Things datanetwerk, waar niet alleen Amsterdam en Eindhoven, maar ook steden als Boston, São Paulo, Teheran, Bukarest en Mexico-City al bij zijn aangesloten.

Vervolgens laten we Marleen Stikker (Directeur en mede-oprichter, Waag Society) reflecteren op dat wat de burgers en de dingen in de slimme stad met elkaar verbindt: data. Van wie zijn deze data, hoe worden ze gebruikt, welke betekenis hebben ze (voor wie) en hoe zouden ze in de toekomst gedeeld moeten worden?

Lancering: White Spots App

Schermafbeelding 2016-04-29 om 10.57.26Alhoewel sommigen zich inzetten voor het ontwikkelen van steeds slimmere steden, zijn er ook mensen die willen ontsnappen aan deze alomvattende digitale netwerken. Daar zullen we het volgende week over hebben, tijdens de Tegenlicht Meet Up “Offline als luxe”.

Als voorproefje voor deze offline Meet Up sluiten we deze online Meet Up over slimme steden af met de lancering van de internationale “White Spots App“, bedacht en ontwikkelt door VPRO Tegenlicht regisseur Bregtje van der Haak, fotografe/kunstenaar Jacqueline Hassink en ontwerper Richard Vijgen.  Deze White Spots App biedt een uitweg  ‘van de hotspots naar de white spots’, o.a. door de gebruiker de route naar de dichtstbijzijnde signaalvrije plekken te wijzen.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan niet alleen naar de Meet Up ‘Slimme steden’, maar ook op woensdag 11 mei naar de laatste Tegenlicht Meet Up van het seizoen, Offline als luxe.

dinsdag 3 mei 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 241 mensen waren aanwezig