Global Trends

Volk, macht en Varoufakis

De Europese angst voor democratie.
dinsdag 26 apr 2016, 20.00
di 26 apr 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Als Europese machthebbers niet snel gaan luisteren naar burgers, valt de Europese Unie uiteen. Grieks econoom Yanis Varoufakis is daarom een politieke grassroots-beweging gestart die in rap tempo aanhangers wint. Hoe zou een nieuw, werkelijk democratisch bestuurd, Europa eruit gaan zien?

Documentaire

“Wat boezemt de gevestigde Europese politieke orde de meeste angst in? Niet terrorisme, migratie of de internationale concurrentiepositie, maar democratie. Wanneer de Europese machthebbers niet snel gaan luisteren naar de burgers van de 28 landen die samen de Europese Unie vormen, dan zal die binnen de kortste keren uiteenvallen.” Dit zijn de woorden van de Griekse econoom en voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis. Varoufakis is daarom een politieke beweging gestart waar grassroots organisaties van Berlijn tot Madrid en van Dublin tot Zagreb zich in rap tempo bij aansluiten. Hoe zou een nieuw, werkelijk democratisch bestuurd, Europa er volgens de bevlogen ex-politicus Varoufakis uit gaan zien?

Programma

Hoe staat het er eigenlijk voor met de Europese democratie anno 2016? Is het einde van de Europese Unie in zicht en/of moeten we af van onze gemeenschapsmunt? Functioneren onze Europese instanties echt zo ondemocratisch en zijn referenda -zoals die over het vrijhandelsverdrag met Oekraïne- wel democratisch te noemen?

Tijdens deze Meet Up gaan we o.a. over bovenstaande vragen in gesprek met de coördinator van de campagne tegen TTIP en politiek commentator Jurjen van den Bergh (NPO Radio 1), EU-lobby kenner Myriam Vander Stichele (Senior onderzoeker bij SOMO), en de politiek econome Angela Wigger (Radboud Universiteit Nijmegen). Naast het uitdiepen van de pijnpunten van de Europese democratie en de Europese instituties, kijken we ook naar de rol die sociale bewegingen -zoals het DiEM25 van Varoufakis- kunnen spelen in het democratiseren van Europa. Moeten we het hebben van dergelijke sociale bewegingen, of kunnen referenda er eerder voor zorgen dat economische belangen niet langer onze democratische rechten overtreffen?

Vervolgens gaan we in gesprek met een drietal heren, die ieder een plan in gedachten hebben voor een democratisch(er) Europa:

Aan het einde van de avond zullen eerdergenoemde Jurjen van den Bergh en Angela Wigger reflecteren op deze ideeën voor een democratisch Europa. Welke stappen zouden we moeten ondernemen, en welke niet; op welke manier kunnen we dit het beste bereiken; en wie moeten het initiatief nemen?

dinsdag 26 apr 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 166 mensen waren aanwezig