Global Trends

Cyberjihad

Welke rol speelt propaganda in het hedendaags jihadisme?
dinsdag 12 apr 2016, 20.00
di 12 apr 2016, 20.00
Grote zaal

Welke on- én offline gevolgen heeft het gebruik van propaganda op de digitale oorlogsvoering tussen jihadisten en het Westen; en op welke manieren kunnen we het beste met deze nieuwe vorm van oorlog voeren omgaan?

Helaas is Abdou Bouzerda verhinderd om vanavond bij de Meet Up aanwezig te zijn. 

Documentaire

De afgelopen vijftien jaar is het jihadisme ‘online gegaan’ en heeft het zich ongehinderd kunnen verspreiden en ontwikkelen tot een krachtige virtual reality. Dit heeft invloed op de war on terror. Het is een nieuw soort oorlog waarin niet alleen met conventionele wapens gestreden wordt, maar waar de vijand vooral psychologisch vecht met inzet van social media. Maar hoe reageert het Westen hierop? Hoeveel online territorium gunnen wij aan jihadisten? Welke verantwoordelijkheid dragen sociale media platforms? VPRO Tegenlicht probeert hier de antwoorden op te vinden.

Programma

Honderden jongeren vertrekken vanuit het Westen naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Sterker nog: ze zijn zelfs bereid hun leven ervoor te geven. Wat trekt deze jongeren zo sterk in IS aan dat ze er hun familie en vrienden achter voor laten en gaan strijden voor het kalifaat? Misschien kunnen we hier een antwoord voor vinden in de omvangrijke media- en propagandamachine van de Islamitische Staat.

Wat voor een beelden en informatie publiceert IS eigenlijk op het internet? In welke talen? En met welke doeleinden? Hoe efficient is deze vorm van propaganda en met welke vormen van online jihadisme hebben wij in Nederland te maken? Kunnen wij ons hiertegen wapenen of moeten we ons niet op de online, maar voornamelijk op de offline radicaliseringsprocessen richten?

Hierover gaan we in gesprek met journalist en criminoloog Annemarie van de Weert, sociaal psycholoog Liesbeth Mann, onderzoeker Jelle van Buuren (Universiteit Leiden) en docent Wissam Feriani (platform Islamic Empowerment).

dinsdag 12 apr 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 127 mensen waren aanwezig