Global Trends

Rendement van geluk

Als geld niet gelukkig maakt, kan geluk dan wel geld opleveren?
woensdag 6 apr 2016, 20.00
wo 6 apr 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Onze samenleving is doordrenkt met rendementsdenken. Maar wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Hoe kan economie tot welzijn en geluk leiden, en daar tegelijkertijd de economische vruchten van plukken?

Er groeit een nieuwe tak aan de boom van onze economie. Deze noemt men ‘happiness economics’ of in goed Nederlands de betekenis-economie. Hierbij worden bedrijven en sociale initiatieven gestart vanuit een duidelijke maatschappelijke doelstelling en noodzaak. Zaken die de vrije markt links laat liggen, maar die de betrokkenen des te meer voldoening schenken. De oude economie liep vast op rendementsdenken, de nieuwe betekenis-economie draait op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. VPRO Tegenlicht neemt onder de loep hoe maakbaar het menselijk geluk is.

Programma

Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaan we in gesprek over de waarde van geluk en of geluk echt economisch kan worden ingezet. Want wat is geluk precies? Is een gelukkige economie hetzelfde als economisch geluk? En wanneer is een happy start-up écht ‘happy’?

Hiervoor gaan we in gesprek met geluksinvesteerder Machtelt Groothuis, mede-oprichter en voorzitter Investeringscommissie van Social Impact Ventures NL; journalist Teun van de Keuken, bekend van zijn kritiek op o.a. de kledingindustrie en de chocolade-industrie (en via het programma Keuringsdienst van Waarde betrokken bij de oprichting van Tony’s Chocolonely: “samen maken we chocolade 100% slaafvrij”); en Guy van Liemt, directeur bij kenniscentrum en denktank EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation), waar onderzoek gedaan wordt naar de betekenis van geluk in een economische context (happiness economics).

Het tweede gedeelte van deze Tegenlicht Meet Up neemt de vorm aan van het televisieprogramma Dragon’s Den: vier beginnende ondernemers proberen middels een pitch een aantal succesvolle zakenmensen over te halen om in hun idee te investeren. De vier pitchers zijn:

Gezien de insteek van de documentaire, draait het gedurende deze Dragon’s Den echter om de happiness economics achter de ideeën en worden de verschillende pitches daarom niet alleen getoetst op de haalbaarheid van hun businessplan, maar ook op de maatschappelijke noodzaak én de algehele geluksimpact die het initiatief oplevert. Op de stoelen van de jury (de ‘Dragons’) nemen bovengenoemde geluksinvesteerder, happy start-up kenner en geluksexpert plaats.

Aan het einde van de avond wordt een publieks- en een jurywinnaar bekend gemaakt, die beiden beloont worden met een interview op het Stadmakers-platform “Steden in transitie“. De jurywinnaar ontvangt bovendien nog een extra consult van happy start-up expert Machtelt Groothuis (Social Impact Ventures NL), om de volgende stappen van hun onderneming te bespreken.

_____
Update
: lees hier het interview met publieks- én jurywinnaar Baking Power en het interview met runner-up Tinybots. Beide initiatiefnemers mochten uiteindelijk op gesprek komen bij Machtelt Groothuis.

woensdag 6 apr 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 349 mensen waren aanwezig