Global Trends

Halte: Istanbul

Een verkenning van de toekomst van het land, de stad én haar nieuwe stedelingen.
woensdag 23 mrt 2016, 20.00
wo 23 mrt 2016, 20.00
Grote zaal

Istanbul: van oudsher is deze metropool hét toevluchtsoord voor de hele regio. Ook nu is de stad weer de (tussen)stop voor vele zwervende zielen. Hoe gaat Turkije om met deze toestroom van nieuwkomers, die geen toegang tot de Europese Unie krijgen en nu hun bestaan opbouwen in het oude Constantinopel?

Met een verwoest en door burgeroorlog geteisterd Syrië aan de zuidgrens, houdt Turkije in ruil voor miljarden euro’s van de Europese Unie de grenzen dicht. Vele Syriërs, Irakezen en Afghanen weten toch door de poreuze grenzen heen te komen en trekken naar Istanbul: de poort tot Europa. Blijven ze of is de oversteek naar Europa té aantrekkelijk? Is Istanbul de beloofde stad of de laatste halte op weg naar Europa?

 

Programma

Tijdens deze Tegenlicht Meet Up kijken we naar de toekomst van Istanbul en haar (nieuwe) inwoners. Wat houdt deze deal tussen Turkije en de EU over de opvang van vluchtelingen precies in? Wat betekent dit voor de stad en haar (nieuwe) inwoners en voor de betrekkingen tussen de EU en Turkije. Maar ook: hoe kan een stad omgaan met een influx van zoveel nieuwe bewoners; en hoe kunnen deze nieuwe stedelingen niet slechts inwoners van een stad zijn, maar zich daar ook echt thuis gaan voelen?

Tijdens de Meet Up gaan we in gesprek met Turkije-rapporteur Kati Piri (Europarlementariër PvdA), en Jan Eikelboom (verslaggever Nieuwsuur),  de Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (Fotograaf des Vaderlands 2015), die net terug is uit Istanbul voor zijn laatste fotoproject over de veranderingen die in de stad plaatsvinden; de Turkse architect Arman Akdogan (Inter.national.design), die met de burgemeester van Istanbul in gesprek is over hoe de stad zich beter in kan richten op haar nieuwe inwoners; en George Tobal, een Syrische acteur en theatermaker die in 1999 naar Nederland is gevlucht en zijn eigen ervaringen in het zoeken naar een nieuw thuis met ons zal delen.

IN BEELD: “A Bridge Too Far

Garipçe (The Third Bridge), Istanbul, 2015. © Ahmet Polat.

Garipçe (The Third Bridge), Istanbul, 2015. © Ahmet Polat.

Ahmet Polat (Fotograaf des Vaderlands 2015) is nét terug van de opening van zijn vierde fototentoonstelling ‘A Bridge Too Far, die tot 4 april in Istanbul te zien is. In de afgelopen vier jaar legde Polat de hem zo vertrouwde (hij heeft tien jaar in het oude Constantinopel gewoond), maar sterk veranderde stad vast. Een stad, die door processen van gentrificatie en een instroom van vluchtelingen een vernieuwde stedelijke en sociale identiteit heeft gekregen, met de bouw van de derde brug als hoogtepunt.

Tijdens deze Tegenlicht Meet Up zal een selectie uit A Bridge Too Far vertoond worden. Ahmet Polat is zelf aanwezig om deze beelden toe te lichten.

woensdag 23 mrt 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 114 mensen waren aanwezig