Global Trends

Tegels lichten in de sportwereld

Sportjournalisten lichten tegenwoordig ook tegels - een avond over Sportsleaks.
donderdag 20 okt 2016, 20.00
do 20 okt 2016, 20.00
IJ Zaal

Onderzoeksjournalistiek en de sportwereld leken lange tijd onverenigbaar. Sportjournalisten zijn voor alles liefhebbers, die de sport willen vieren, toch? Maar dopingschandalen, matchfixing en corruptie maakten dat ook sportjournalisten tegels gingen lichten. En nu is er zelfs een gespecialiseerde klokkenluiderssite: Sportsleaks. De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en De Coöperatie wijden een avond aan deze nog jonge tak van journalistiek.

Over de sprekers:

Hajo Seppelt werkt voor de Duitse omroep ARD en als zelfstandig onderzoeksjournalist. Seppelt heeft zich helemaal toegelegd op onderzoeksjournalistiek naar doping en corruptie in de sportwereld en is mede-initiatiefnemer van de internationale klokkenluiderssite Sportsleaks. Ook is hij de man die het dopinggebruik in de Russische sportwereld blootlegde, met verstrekkende gevolgen voor de Russische deelname aan de Olympische spelen.

Mark Misérus (32) begon in 2004 bij de Volkskrant en specialiseerde zich meer en meer in de rafelranden van de sport. Met zijn verhalen over de Rabobank-wielerploeg won hij de Hard Gras Prijs en werd hij genomineerd voor De Loep en de Tegel. Na doping en wielrennen legde hij zich vorig jaar met collega Willem Feenstra toe op een onderzoeksproject rond de wereldvoetbalbond FIFA. Het leidde onder meer tot een interview met FIFA-voorzitter Sepp Blatter, dat onlangs met een Tegel werd bekroond.

Marco Knippen (Haarlem, 1970) werkt als sportjournalist voor Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant). Hij versloeg onder meer de Olympische Spelen, WK’s en EK’s atletiek, grandslamtoernooien plus duels Fed Cup en Davis Cup (tennis). Vorig jaar deed hij een doping- en corruptie-onderzoek in de Keniaanse atletiek. Vanwege de serie onthullende verhalen riep de Nederlandse Sport Pers hem uit tot Sportjournalist van het Jaar. Knippen berichtte ook als eerste over afwijkende bloedwaarden bij Nederlandse atleten. Hij is betrokken bij SportsLeaks.com, de internationale klokkenluiderswebsite in de sport.

donderdag 20 okt 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 44 mensen waren aanwezig