Creatieve Industrie

Teddy Cherim

Filmmaker toont aan dat we meer op elkaar lijken dan we willen toegeven.
woensdag 20 feb 2019, 20.00
wo 20 feb 2019, 20.00
Expo

In de 12e editie van PAPA Veldwerk vertelt de jonge filmmaker Teddy Cherim (1988) over zijn werk en drijfveren. Hoe hij naar Nairobi verhuisde en creatief directeur werd van MIATV (Made in Africa TV) en in Kenia, Oeganda, Tanzania en Zimbabwe met lokale crews werkte aan ‘local language televisieprogramma’s als Minibuzz en Afrigadgets'. En over zijn recente voor een Gouden Kalf genomineerde VR-documentaire ‘Meet the soldier’, waar twee rivaliserende strijdheren uit Oeganda elkaar virtueel ontmoeten. Leidraad in het werk van Teddy is zijn behoefte duidelijk te maken dat mensen meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.

Solar voor Syrië
Teddy is van Joodse afkomst. ‘Waarom moesten mijn opa en oma destijds vluchten terwijl zij zich niet anders voelden dan hun buren en vrienden? Op de middelbare school noemden mijn vrienden me De Jood, en daar had ik het moeilijk mee. Waarom heten zij dan niet De Christen?’ aldus Teddy. Keerpunt was zijn video uit 2013 in opdracht van WAKA WAKA in Syrische vluchtelingenkampen in Libanon. Dit was een campagne om ‘solar powered’ opladers en lampjes naar die kampen te krijgen. ‘Solar voor Syrië’ veranderde alles voor hem. ‘Die mensen daar zijn net zo gewoon en relaxed als mijn vrienden en ik en als mijn opa en oma destijds’.

In 2014 verhuist Teddy naar Nairobi om als creatief directeur bij MIATV te werken. Hij is daar op uitnodiging van Frank Bierens, oprichter van MIATV (Made in Africa TV). MIATV maakt positieve impact TV, net wat Teddy ook wil. Tot dan toe keken mensen vooral naar nagesynchroniseerde Latijns Amerikaanse soaps. Teddy werkte bij MIATV aan formats als MiniBuzz. Idee van dit dagelijkse praatprogramma is in een minibus een lokale Arie Boomsma de mensen te laten interviewen over telkens een ander onderwerp als ‘Mag je je vrouw slaan?’ en ‘Moet de natuur beschermd worden?’ Een bus vol mensen die voor deze rit niet hoeven te betalen. Het programma was populair. Elke dag keken er 2 miljoen mensen naar. Naast Kenia zijn er versies in Oeganda, Tanzania en Zimbabwe opgezet. Teddy reisde erheen om teams te trainen en leaders te maken. Een ander format van MIATV is ‘Afrigadget’. Dat gaat over lokale Afrikaanse uitvinders en vernieuwers die oplossingen bedenken voor de problemen die ze zelf tegenkomen. Zoals ‘leeuwen eten je vee op, dus je verzint iets met sensors en lichten die aangaan als een leeuw in de buurt van de kudde komt’. Of ‘je ontwerpt een blindengeleide stok met GPS voor een blind familielid’. Ook ‘debunking medical misconceptions’ was een belangrijk onderwerp bij MIATV.

© Floris van der Breggen

Terug in Amsterdam maakte Teddy in 2016 de korte film ‘Het hele verhaal’. Hierin komt hij terug op het idee dat ‘mensen meer gemeen hebben dan ze denken’. Wat je hoort, is hoe twee Marokkaanse jongetjes hun familiegeschiedenis aan elkaar vertellen terwijl wat je ziet het leven is van een typisch Nederlandse gezin. Je ervaart hoe hun geschiedenissen overeenkomen. Als ze elkaar ontmoeten is er alleen afstand en onbegrip terwijl wij als kijker intussen beter weten.

Deze korte film brengt Cherim in contact met Tim van Deursen van Hack the Planet met wie hij de 3D VR-documentaire ‘Meet the soldier’ maakt. In deze VR-documentaire zien we hoe twee Oegandese stamhoofden die elkaar naar het leven staan, elkaar leren kennen. In een schijnwereld, via een VR-bril. NGO MM (Mensen met een Missie) was de opdrachtgever, een christelijke organisatie waar leuke gepassioneerde mensen werken met een goed netwerk. Priesters zijn de enigen die diep in het oorlogsgebied aanwezig zijn. Die priesters hebben de research gedaan. Zij interviewden de strijders op basis van de vragenlijsten van Teddy op zoek naar de twee meest sprekende karakters, die de hoofdrollen zouden vertolken. Bij het Nederlands Filmfestival was ‘Meet the soldier’, een van de 3 genomineerde projecten voor het gouden kalf ‘Best Interactive 2018’.

© Teddy Cherim

Kenmerkend voor Teddy is zijn hands-on makers mentaliteit. Als je een idee hebt, ga je ervoor, je wacht niet tot anderen zeggen dat je het niet kan. In 2010 maakte hij samen met Kees van Nieuwkerk voor een schamele € 100.000 de bioscoopfilm Sterke Verhalen. Allebei begin twintig en nog studerend op de Metropolitan Film School in Londen. Vrienden van de middelbare school, het voetbalteam en het jongeren web tijdschrift Spunk deden mee zoals de beginnende acteurs als Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Geza Weisz. Maar ook 30 van de minder bekende vrienden leverden een bijdrage. Het meisje van school dat altijd het leukst gekleed ging, maakte nu de kostuums. Felix van Es was de producer, ‘die kan werkelijk alles fixen’.

Eenzelfde aanpak heeft Teddy nu met een nieuw project: het Amsterdam Ferry Festival.

‘Ik woon in Noord en sta elke dag op de pont. Leuke plek dacht ik voor een kunstmanifestatie. Bovendien, het publiek is er al. Ik heb opgezocht wie er over gaat bij het GVB en die een mail gestuurd. Vijf minuten later had ik antwoord en nog een week later zat ik met het GVB aan tafel’. Teddy is zelf artistiek leider van het AFF. Een curator scout de kunstenaars en geeft Teddy zo een gratis kunstopleiding. Het moet effectieve kunst zijn, kunst die begrepen kan worden zonder lappen tekst. Het Amsterdam Ferry Festival vindt plaats van 15 tot 25 augustus 2019 op alle ponten over het IJ.

Teddy Cherim werkt onder andere onder de naam IDSEB, International Deep Space Exploration Bureau.

woensdag 20 feb 2019, 20.00
Expo
Deze 47 mensen waren aanwezig