Global Trends
IDFA x PdZ

Talk: The Forum

Wie wordt er beter van het World Economic Forum? Iedereen of degenen met macht? Panelgesprek na de IDFA-documentaire 'The Forum'.
zondag 1 dec, 16.00
zo 1 dec, 16.00
IJ Zaal

Een jaarlijkse bijeenkomst waar de wereldelite met elkaar in dialoog treedt om te zorgen voor een sociale wereldeconomie, volgens Klaus Schwab is dat de onderliggende filosofie achter het World Economic Forum. Schwab is de oprichter van de bijeenkomst in Davos dat sinds haar ontstaan wordt bekritiseert voor het bevorderen van globalisering en neoliberalisme. Toenemende milieuvervuiling, klimaatverandering en economische ongelijkheid dwingt de politieke, private en academische leiders om na te denken over de transitie naar een duurzamere en eerlijkere wereld, maar hoe ziet deze wereld eruit? Naar aanleiding van de documentaire ‘The Forum’ onderzoeken we in dit panelgesprek wie er beter wordt van de bijeenkomsten in Davos: iedereen of degenen met macht?

Meer programmering wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Over de IDFA-film ‘The Forum’
Filmmaker Marcus Vetter kreeg, voor het allereerst, toegang achter de schermen. De indrukwekkende trits prinsen, presidenten en andere vloeiend Engels sprekende, merendeels mannelijke gasten bevestigt het bestaande beeld van dit particuliere initiatief. Toch spotten we ook critici zoals Jennifer Morgan, CEO van Greenpeace International, die constateert dat grote bedrijven het WEF als pr-middel gebruiken terwijl ze ondertussen doorgaan met business as usual. Tijdens een borrel stapt ze op haar nieuwe aartsvijand, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, af.

Als ook de zestienjarige klimaatactivist Greta Thunberg opduikt, lijkt het wel of Schwab echt zijn best doet om het Forum de nieuwe tijd in te trekken. Toch blijft de vraag: wordt de wereld er nu beter van, of toch vooral de elite?

Credits
– Director: Marcus Vetter
– 118 min
– kleur / zwartwit
– DCP
– Gesproken talen: Duits, Engels, Spaans, Chinees, Indonesisch, Frans, Zwitserduits
– Ondertiteling in: English (Closed Captioned)

zondag 1 dec, 16.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 2 mensen zijn aanwezig