Creatieve Industrie
IDFA x PdZ

Talk: Take it from the streets

Dans als redmiddel: hoe het collectief beleven van fysieke expressie een maatschappelijke rol vervult. Nagesprek bij de IDFA-docu ‘Lil' Buck: Real Swan’.
zondag 24 nov, 17.30
zo 24 nov, 17.30
Studio
Volg dit programma via de livestream

Geïnspireerd door het verhaal van Lil’ Buck en zijn vrienden, praten we verder over de rol die dans kan spelen, en voor jongeren in het bijzonder. In tijden van crisis, armoede en ongelijkheid blijkt vaak dans een redmiddel; een manier om invulling te geven aan frustratie, verdriet of juist het uiten van creatieve energie. Maar dans werkt ook uitstekend als remedie tegen verveling. Voor dans heb je immers niet veel anders nodig dan je lichaam en ruimte. Waar Lil’ Buck zijn carrière begon op straat, worden huidige generaties ‘van de straat gehouden’ door te dansen. Hoe verhouden dans en the streets zich tot elkaar? En hoe kan het collectief beleven van deze vorm van fysieke en creatieve expressie jongeren kracht geven? We kijken naar South Memphis en voorbeelden dichter bij huis.

Dit panel volgt de IDFA film ‘Lil’ Buck: Real Swan’, die om 16.00h begint, maar is ook los te bezoeken.

Over de IDFA film ‘Lil’ Buck: Real Swan’
Van ghetto kid tot internet-danssensatie en veelgevraagd artiest: zo kun je de carrière van Lil’ Buck wel omschrijven. De film volgt Buck en zijn voormalige buurtgenoten in South Memphis. Daar ontstond in de jaren tachtig ‘jookin’, uit de underground-rapscene van Memphis. De dans combineert stuiterbewegingen met glijden en draaien op de teen, en dat alles met een bedrieglijke lichtvoetigheid. Je ziet de soepele bewegingen uit Crystal Palace, de rolschaatsdisco waar Lil’ Buck en zijn generatiegenoten rondhingen, er direct in terug. Voor regisseur Louis Wallecan en zijn team keerde hij terug naar die locatie, en naar andere bepalende plekken uit zijn jeugd, zoals de parkeerplaatsen waar hij en zijn vrienden dansten, de balletschool en het huis van zijn moeder.

 

Credits & details 
Director: Louis Wallecan
Year: 2019
Language: English
Length: 1 hour and 25 mins

zondag 24 nov, 17.30
Studio
Reserveer
Deze 6 mensen zijn aanwezig