Creatieve Industrie

Taboebrekers

Hoe kan creativiteit een nieuwe blik werpen op taboe onderwerpen? Met Releaf, Nipnipslip, Nieuw Leven voor de Dood en Hand-in-handleiding.
dinsdag 6 dec 2016, 20.00
di 6 dec 2016, 20.00
Expo
Reageer

Dé maandelijkse talkshow van de creatieve industrie, deze keer over ontwerpen in de taboe sfeer. We praten met jonge creative taboebrekers over hoe zij met hun projecten een fris perspectief bieden op gevoelige onderwerpen. Een What's Up? over onder andere de vrouwelijke tepel, cannabis en de dood.

Releaf

Mitchell Diercks studeerde eerder dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie. Voor zijn afstuderen kreeg hij de opdracht om een positieve draai te geven aan iets wat doorgaans als negatief wordt beschouwd. De keuze was voor Mitchell snel gemaakt. De teelt en het roken van cannabis wordt door veel mensen gezien als een maatschappelijk probleem, aangezien het vaak geassocieerd wordt met drugsgebruik, illegaliteit en overlast. Om een alternatieve kant van cannabis te belichten ontwikkelde Mitchell Releaf, ’s werelds eerste stress verlagende cannabis deodorant. Met de deostick wil Mitchell de positieve en de vooral onderbelichte medicinale eigenschappen van cannabis aan de man brengen. In oktober was Releaf te bewonderen tijdens de Dutch Design Week en de deodorant zal naar verwachting volgend jaar officieel op de markt verkrijgbaar zijn.

© Claire van der Mee

© Claire van der Mee

Nipnipslip

Claire van der Mee daagt de censuur van het internet uit aan de hand van misschien wel het meest omstreden en meest besproken vrouwelijke lichaamsdeel van het moment: de tepel. Tijdens haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie begon Claire haar Instagram account Nipnipslip waarmee ze de grenzen van het sociale medium opzoekt. Wat mag er wel en wat mag er niet worden afgebeeld? Waarom een borst zonder tepel wel, maar met tepel niet? Door tepels te vervormen, te vergroten of te verdubbelen experimenteert Claire met de normalisatie en de acceptatie van het vrouwelijk lichaam. Met haar kleurrijke en vaak komische beelden stelt ze de huidige houding tegenover het vrouwenlichaam ter discussie.

Nieuw Leven voor de Dood

In ons dagelijks leven zijn we heel goed geworden in het buitenspel zetten van de Dood. Onze sterfelijkheid kan dan ook gezien worden als één van de grootste taboe van deze tijd. Mede vanuit deze gedachte is de vers afgestudeerde architect Michael van Bergen aan de slag gegaan om de dood weer te betrekken bij het leven, maar vooral ook weer bij de stad. Voor zijn afstudeerproject Nieuw Leven voor de Dood ontwierp Michael een gebouw waarin het leven en de dood weer samen komen in het centrum van Amsterdam. Zijn ontwerp geeft een frisse visie op onze omgang met onze vergankelijkheid en de uitvaart in de ruimtelijke context. Eerder deze maand werd zijn project dan ook genomineerd voor de Archiprix 2017.

Nieuw Leven voor de Dood

© Michael van Bergen

Hand-in-handleiding

© Hand-in-handleiding

© Hand-in-handleiding

Kanker heeft grote impact op het dagelijks leven en sociaal contact. Niet iedere patiënt vindt het makkelijk om over de diagnose te praten en ook als naaste is het vaak lastig in te schatten waar je naar mag informeren. Lotte Rensen zet als Ontwerpend Onderzoeker haar creativiteit in en ontwikkelde de laagdrempelige interventietool Hand-in-handleiding; een klein boekje, met grote impact. Lotte studeerde deze zomer Cum Laude af aan de Master Crossover Creativity (HKU). Hier gaf ze in samenwerking met AYA (Nationaal ‘Jong & Kanker’ Platform) patiënten vorm aan de eerste Hand-in-handleiding. Momenteel werkt Lotte bij Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Hier zet ze haar ambitie voort om de stigma’s rondom taboe-onderwerpen te doorbreken.

 

 

dinsdag 6 dec 2016, 20.00
Expo
Deze 81 mensen waren aanwezig