De Stad

Systeemdenken met Gunter Pauli

Op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen en financieringsmodellen in de stad.
maandag 28 nov 2016, 20.00
ma 28 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

De innovatie in duurzame stedelijke ontwikkeling vliegt ons om de oren. Maar de dagelijkse praktijk loopt achter. Vanuit Het Nieuwe Stadmaken onderzoeken we wat er nodig is om een fundamenteel verschil te maken binnen de duurzame stedelijke ontwikkeling. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat innovatie een duurzaam karakter krijgt en welke nieuwe samenwerkingsvormen, financieringsmodellen en nieuwe governance structuren daarvoor nodig zijn? Gunter Pauli neemt ons mee in het systeemdenken. We gaan out of the box op zoek naar een andere manier van economisch denken waarbij niet concurrentie maar samenwerking centraal staat.

Het Nieuwe Stadmaken

Het leernetwerk Het Nieuwe Stadmaken is geïnitieerd door het Stadmakersplatform Nieuw Nederland. Deze beweging van actieve bewoners, sociaal ondernemers, guerilla ambtenaren en pionierende wethouders zet zich in voor de veranderende stad. Elkaar ontmoeten, het delen van kennis en know-how, en het agenderen staat hierin centraal.

we own the city

Masterclass Gunter Pauli in Almere (alleen op uitnodiging)

Als organisator van de duurzame wereldexpo Floriade wil Almere vóór het jaar 2022 uitgroeien tot een energie-neutrale en afvalloze stad. Almere is voortvarend gestart met stedelijke reststromen en maakt uit biomassa onder andere amusebordjes, constructiemateriaal en papier. Maar hoe kan er echt verschil gemaakt worden? Tijdens deze masterclass verkent Gunter Pauli de mogelijkheden voor Almere. In het avondprogramma wordt er teruggeblikt.

9200000002274923Over Gunter Pauli

De Blauwe Economie is een andere manier van economisch denken. Er wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is. Het is gebaseerd op hoe de natuur werkt en gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie. In een ‘blauw businessmodel’ worden er altijd verschillende inkomensstromen gegenereerd, onder anderen door afval / output van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces. De Blauwe Economie stelt zich ten doel banen te creëren en sociaal kapitaal op te bouwen zonder hierbij de (natuurlijke) omgeving te vervuilen of uit te putten. Een al bekender voorbeeld uit de blauwe economie is het kweken van oesterzwammen op koffieprut zoals RotterZwam in het oude Tropicana in Rotterdam.

Als CEO van Ecover kwam Gunter Pauli erachter dat ook de palmolie voor Ecover ecologische schoonmaakmiddelen het regenwoud in Indonesië aantastte. Het zou niet de bedoeling zijn om een gezond milieu in Nederland te creëren ten koste van het milieu in Indonesië. Volgens Pauli is het geen kwestie van het minder slecht willen doen, we willen het GOED doen, hierbij stelt hij een revolutionair model voor, de Blauwe Economie.

https://vimeo.com/111050311

maandag 28 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 337 mensen waren aanwezig