Creatieve Industrie
Docu + nagesprek met Sylvana Simons

‘Sylvana, Demon or Diva’

Wat is de prijs van de strijd voor een gelijkwaardige wereld?
donderdag 20 dec 2018, 20.00
do 20 dec 2018, 20.00
IJ Zaal

Ooit presenteerde ze muziekprogramma's. Nu is de Amsterdamse Sylvana Simons boegbeeld van de politieke partij BIJ1. Als vrouw van Surinaamse afkomst weet ze hoe het voelt om als minderheid te worden behandeld. In haar strijd voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen en rechten heeft, neemt ze geen blad voor de mond. Het leidt tot extreme reacties, waarbij tegenstanders lugubere filmpjes vol doodsbedreigingen online plaatsen. In de documentaire 'Sylvana, Demon or Diva' wordt Simons in de laatste drie maanden voor de gemeentelijke verkiezingen gevolgd.

~ This film will be screened with English subtitles ~

Tijdens televisiedebatten, interviews en discussies met tegenstanders zien we haar met fascinerende argumentatiekracht van zich af te bijten. Maar bij haar therapeut op de bank en thuis, voor haar goed gevulde inloopkast, laat ze haar kwetsbare kant zien. Angst en twijfel nemen toe naarmate de dag van de verkiezingen naderbij komt. Wat als ze er niet in slaagt om in de gemeenteraad te komen? Behalve een spannend verslag van een verkiezingsstrijd, is dit het inspirerende verhaal van een bevlogen vrouw die uit de showbizz stapte en haar privéleven en gemoedsrust opofferde voor een gelijkwaardiger wereld.

 

 

Ik was nooit heel expliciet, ik vond dat dat mijn rol niet was. Ik was presentator, maar ik was geen activist, geen strijder. En toen kwam dat moment met Simek en ik wist gewoon: je moet nu je mond opendoen als je trouw wilt blijven aan wie je bent. En als je tegen je kinderen zegt dat ze altijd voor zichzelf moeten opkomen dan moet je natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Anders ben je ook maar een moeder van niks. En letterlijk kwam de shit naar boven en kreeg ik het hele land over me heen. En toen dacht ik: Ik ben er eigenlijk wel klaar mee. Ik ga nu gewoon zeggen wat ik vind, ik heb nu toch niks meer te verliezen.

– Sylvana Simons –

Over de film

De 90 min durende documentaire ‘Sylvana, Demon or Diva‘ (2018) ging op zondag 18 november in première tijdens het International Documentary Filmfestival in Amsterdam. Voertaal: Nederlands.

  • Regisseur: Ingeborg Jansen
  • Production: Eric Velthuis namens KVFILMS
  • Executive producer: Merle Bemelmans
  • Cinematography: Rogier Timmermans, Joost van Herwijnen, Victor Horstink, Diderik Evers
  • Editing: Patrick Janssens
  • Sound: David Spaans, Susanne Helmer

Dit is een productie van KVFILMS in samenwerking met EO en kwam tot stand in het kader van Teledoc met steun van CoBo, Nederlands Filmfonds en de NPO.

donderdag 20 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 85 mensen waren aanwezig