De Stad

Sustainable Urban Transitions

Hoe kunnen bedrijfsleven en de financiële sector bijdragen aan de transitie naar duurzame en slimme steden?
Gratis, extern reserveren
woensdag 20 nov 2019, 09.30
wo 20 nov 2019, 09.30
Circl
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats bij Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO.

Onze steden groeien en die trend zet voorlopig stevig door. Hoe gaat die verstedelijking samen met de ambitie van Nederland om in 2050 bijna geen CO2 meer uit te stoten? De leefbare stad - waar je prettig woont en werkt - is het doel. De route daar naartoe ligt nog open. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat het licht blijft branden en de verwarming aangaat wanneer dat nodig is? Of hoe gaan we om met de rigoureuze ommekeer op het gebied van mobiliteit die dichtbevolkte steden vereisen? Welke rol speelt technologie bij die transities?

Tijdens ‘Sustainable Urban Transitions’ staan onder anderen Joost Beunderman (ZeroZero), Cathelijne Hermans (Amsterdam Economic Board) en Edwin van Bommel stil bij deze vragen. Gedurende de dag gaan de financiële sector, het bedrijfsleven en innovatieve startups met elkaar – en met jou – in gesprek om de stad van de toekomst samen vorm te geven! Praat jij mee?

MET IN DIT PROGRAMMA:

Mobiliteit

Voertuigen die vaker stil staan dan rijden, steeds grotere files, opstoppingen in stedelijke gebieden en de luchtverontreiniging die dit tot gevolg heeft, vragen om een kordate aanpak. Franka Rolvink-Couzy, Head Sector Research ABN AMRO, zet uiteen waarom de vervoersmarkt voor een rigoureuze ommekeer staat. Daarbij gaat ze in op een oplossing met veel potentie: Mobility as a Service (MaaS). Dit is een vervoersabonnement waarmee je voor een vast bedrag per maand gebruik kunt maken van alle mogelijke vormen van deel – en openbaar vervoer. Waarom kan dit werken: bijna de helft van alle Nederlanders staat open voor MaaS!

Na de voorzet van Frank Rolvink-Couzy duiden verschillende experts uit het veld de ontwikkelingen op het gebied van stedelijke mobiliteit. Onder andere Cathelijne Hermans, Business Connector Mobiliteit bij de Amsterdam Economic Board, gaat in gesprek met Geert Kloppenburg.

Leveringszekerheid in een complexe energiemix

Vanwege de groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. Omdat de productie van met name wind- en zonne-energie niet constant is wordt het voor de netbeheerders moeilijker om de balans op het net te handhaven. Arnold Mulder, energie expert van ABN AMRO, vertelt waarom alleen een smart city kan garanderen dat het licht altijd blijft branden.

Naar aanleiding van zijn keynote gaan we onder andere met Martijn Pater, voorzitter van NDSM Energie, in gesprek over de opwek, levering en het verbruik van duurzame energie in een stedelijke omgeving. Zijn doel? Van de NDSM-Werf het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Nederland maken!

En verder…

Verder laten verschillende tech start-ups hun oplossingen voor de stad van de toekomst zien op het gebied van mobiliteit en energie. Zo zal Tom Selten van Lightyear vertellen waarom hun zonnecelauto – Lightyear One – het vervoersmiddel van de toekomst is en hoe die gebruikt dient te worden in het mobiliteitsecosysteem van 2030.

Na de lunch worden de onderwerpen verder uitgediept in verschillende break-outs. Aan het einde van de middag komen we weer bij elkaar voor een panel over hoe de financiële sector de transitie naar de duurzame leefbare stad van de toekomst kan versnellen.

 

Edwin van Bommel, Chief Innovation Officer ABN AMRO, heeft de eer om de dag af te sluiten. Hij zal samen met Geert Kloppenburg de belangrijkste inzichten en acties van het congres bespreken voor hij het startschot geeft om na te praten bij de borrel!

Gratis, extern reserveren
woensdag 20 nov 2019, 09.30
Circl