Creatieve Industrie

Superblok Piraeus

Van anomalie tot trendsetter; de invloed van Piraeus op ontwerp(ers) in Amsterdam.
woensdag 5 jul 2017, 20.00
wo 5 jul 2017, 20.00
Grote zaal

Het woongebouw Piraeus op het KNSM-eiland, naar een ontwerp van Hans Kollhoff en Christian Rapp, werd opgeleverd in 1994. Het ging destijds in tegen alle heersende opvattingen van dat moment over architectuur (materiaal, programma, schaal, kleur, vorm). Nu, 23 jaar later, bekijken 10 prominente architecten, in aanwezigheid van Hans Kollhoff zelf, de invloed van zijn oeuvre op hun eigen werk en de stad. Hoe viert het ontwerp baksteen als bouwmateriaal? Welke ontwerpkeuzes zorgen voor het rauwe karakter van het pand?

Baksteensculptuur Piraeus wordt gezien als één van de hoogtepunten uit Kollhoff’s en Rapp’s carrière en illustreert een kantelpunt waarna het denken over het maken van gebouwen en stad radicaal veranderde. Dit jaar blikken 10 architecten terug op de geschiedenis van het pand en onderzoeken de impact van het ontwerp. Wat is de betekenis geweest voor hun als architecten, maar ook voor de stad Amsterdam? Hun ideeën en ontwerpen zijn gebundeld in ‘Post Piraeus’, een verzameling getekende en geschreven reflecties op de betekenis van Piraeus voor hen persoonlijk. Vanavond is de lancering van de publicatie én alle aanwezigen krijgen een exemplaar (nu al een collectors item) mee naar huis.

Naast de initiatiefnemers pakken ook andere jonge makers en gebiedsontwikkelaars het podium en lichten toe hoe Kollhoff’s ontwerp hun geïnspireerd heeft.

  • Urbanist Ton Schaap neemt ons mee door de geschiedenis; van een lege vlakte tot een levendig huis voor de samenleving. Hij stond aan de wieg van het Oostenlijk havengebied én het KNSM eiland en deelt zijn visie op de impact van Pireaus op het gebied.
  • Architecten Gus Tielens, Milad Pallesh en Alexander Pols zien Piraeus als een grote inspiratierbron. Wat is de aantrekkingskracht van het gebouw op Gus en Milad en hoe vertaalt zich dit naar hun eigen werk? Als onderdeel van Kollhoff&Pols architecten deelt Alexander hoe Pireaus zich verhoudt tot recent werk in Amsterdam.
  • Met architecten Jan Peter Wingender, Jeroen Geurst en Job Floris gaan we in gesprek over hun fascinatie voor Kollhoff’s werk, de invloed op architectuur in Amsterdam en de aanleiding voor de publicatie. Materialisatie, schaalvergroting of de betekenis voor sociale woningbouw in de stad; wat halen zij uit zijn werk?
  • Architect Hans van der Heijden pakt, als initiator van de publicatie ‘Post Piraeus’, het podium om het eerste exemplaar uit te delen aan Hans Kollhoff zelf.
woensdag 5 jul 2017, 20.00
Grote zaal