De Stad

Sturen op kwaliteit via tenders

Hoe draagt het gemeentelijk tenderprogramma bij aan kwalitatieve nieuwbouw?
woensdag 21 feb, 20.00
wo 21 feb, 20.00
Grote zaal
Reageer

Er wordt momenteel weer volop gebouwd in Amsterdam. Sinds 2011 is het beleid van de Gemeente Amsterdam om bouwkavels openbaar in de markt te zetten. Hierbij wordt geselecteerd op programma, duurzaamheid, geld en (ruimtelijke) kwaliteit. Hoe gaat de uitvoering van dit programma in z’n werk? Hoe krijg je uiteindelijk het gebouw dat je wilt hebben? En wat zijn de resultaten en lessen tot nu? We gaan in gesprek met de betreffende spelers binnen de gemeente, marktpartijen en betrokkenen.

Kavel O Crossroads

De omgeving van station Sloterdijk wordt in de komende jaren getransformeerd van een kantorengebied naar een locatie met verschillende woon- en werkfuncties. Het gebied is verdeeld in verschillende kavels, die weer bestaan uit deelgebieden. Op 12 februari werd bekend gemaakt dat de tender voor de blokken 5 en 10 van de O-Kavel is gewonnen door Team Crossroads. Eind 2019 wordt gestart met de realisatie van twee torens, met daarin ruimte voor circa 156 huurwoningen voor middeninkomens, 180 onzelfstandige studentenwoningen en 78 vrije sectorwoningen. Het project biedt daarmee antwoord op de groeiende vraag naar kwalitatieve huurwoningen voor middeninkomens in de stad. In het ontwerp is veel aandacht voor natuurinclusief ontwerp en klimaatbeheersing, met groene gevels en de opvang van regenwater, verbonden aan de afwatering richting gemeenschappelijke groene terrassen en een vijver met lelies, onder de klinkende naam ‘The Secret Garden’. Team Crossroads is een samenwerking tussen TBD en MVSA Architects, met als partners Kondor Wessels AmsterdamDelva Landscape ArchitectsDe DakdoktersVIAC en Klimaatgarant.

© WAX

Het Spaarndammerhart

In de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West, wordt een braakliggend terrein omgetoverd tot een nieuw woongebied. Het gebied zal gaan beschikken over 76 woningen gericht op een divers scala aan doelgroepen met verschillende woningtypes zoals sociale huurwoningen, gezinswoningen en seniorenwoningen. Zo wordt er een bijdrage geleverd aan het diverse woningaanbod in de buurt. De keuze is gevallen op een plan van projectontwikkelaar Heijmans.
Bij dit nieuwbouwproject is goed nagedacht over de aansluiting met de omgeving, die gekenmerkt wordt door de karakteristieke stijl van de Amsterdamse School. De architectuur sluit aan op de huidige bebouwing en een aantal woningen zal worden ingepast in een bestaand woningblok. Bijzondere elementen zijn verder ook de gemeenschappelijke tuin, en de aandacht die besteed is aan de ondersteuning van de plaatselijke ecologie. De stem van de omwonende is zorgvuldig meegenomen bij de totstandkoming van de tender en bij de projectkeuze.

Amstel Tower

Direct naast het Amstelstation wordt momenteel gebouwd aan de hoogste woontoren binnen de ring van Amsterdam. Het winnende project wordt ontwikkeld door Provast. Wat het plan zo onderscheidend maakt is dat er goed is nagedacht over wat de toekomstige woontoren doet met de skyline van Amsterdam. Een slanke toren waar onder meer aandacht besteed is aan de positionering en de effecten van schaduw. Daarnaast is er ook goed gekeken naar de inpassing in de directe omgeving. Het gebouw wordt mixed-use met 192 tweekamerappartementen, een driesterren hotel en een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond.
De woontoren is onderdeel van een groter plan om het gebied rondom het station een nieuwe impuls te geven. Er komt een nieuw busstation, een tramlus, een vernieuwd voorplein en een ondergrondse fietsparkeergarage. De Amstel Tower is samen met drie andere mixed-use torens en aanpassingen in de openbare ruimte bedoelt als plek voor de dynamische ontmoeting tussen reizigers, bewoners en hotelbezoekers. Het project is daarom ook met medewerking van deze belanghebbenden ontwikkeld.

Amstel Tower

woensdag 21 feb, 20.00
Grote zaal
Deze 172 mensen waren aanwezig