Global Trends

Strijd om het zaad

In gesprek over de morele dilemma's rond het wel of juist niet toepassen van gentech in ons voedselsysteem.
maandag 17 jul 2017, 20.00
ma 17 jul 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Wat is genetisch gemodificeerd voedsel precies? Is het gebruik van gentech in de landbouw een niet te stoppen ontwikkeling? Draagt gentech bij aan de noodzakelijke verduurzaming van ons voedselsysteem? En wat is de rol van agrogiganten als Monsanto en Bayer: bedreigen zij de biodiversiteit op aarde met de vorming van monopolies op het gebied van zaad of zijn ze de onvermijdelijke partners bij het voeden van de alsmaar groeiende wereldbevolking?

Voorafgaand aan de vertoning van de IDFA-documentaire Seed: The True Story op ons plein praten we over genetisch gemodificeerde landbouw. Een thema waarover de emoties hoog oplopen, maar waarover ook veel onduidelijkheid is. Het doel van deze avond: een rationeel gesprek over een complex onderwerp.

Met onder anderen

  • Hidde Boersma is moleculair bioloog en freelance wetenschapsjournalist. Hij schrijft onder andere voor De Volkskrant, De Correspondent en Elsevier over landbouw, ecomodernisme, bio-technologie en bio-ethiek. Hidde is er van overtuigd dat genetische modificatie een belangrijke plek heeft in de duurzame landbouw van de toekomst.
  • Zoë Robaey is onderzoeker bij de afdeling ‘bio-technologie en samenleving’ aan de TU Delft en recent gepromoveerd aan dezelfde universiteit. Ze heeft zich als bio-ethicus gespecialiseerd in de link tussen het eigendom van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s) en de morele verantwoordelijkheid die hier bij komt kijken.
  • Vincent Harmsen, van oorsprong historicus, is onderzoeksjournalist bij Reporter Radio, OneWorld, Knack en EUobserver. Hij schrijft met name over bio-technologie en het lobby-werk van agrogiganten, zoals Monsanto en Bayer, op het gebied van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. 
  • Tim Lohmann werkt als adviseur en woordvoerder bij Plantum, de koepelorganisatie van zaadbedrijven in Nederland. Ze vertegenwoordigen zowel de biologische als gangbare veredelaars.
  • Marien Winters is hoofd veredeling bij Agrico, een Nederlands bedrijf dat nieuwe aardappelrassen introduceert en verkoopt aan afnemers in meer dan 75 landen over de hele wereld. Agrico heeft er bewust voor gekozen om zich enkel te richten op klassieke veredeling en zich ver te houden van genetische modificatie.
maandag 17 jul 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 145 mensen waren aanwezig