De Stad

Stedelijke vernieuwing 2.0

Zitten er grenzen aan co-creatie?
maandag 12 nov 2018, 20.00
ma 12 nov 2018, 20.00
IJ Zaal

Het gaat goed met Amsterdam, toch profiteren sommige buurten minder van de voorspoed. Om te voorkomen dat deze buurten de slag definitief missen, gaat de gemeente er intensief aan de slag: de komende jaren wordt stevig ingezet op het wegwerken van kwaliteitsachterstanden in de woningvoorraad en leefwoonomgeving en het verbeteren van de sociaaleconomische positie van de buurt en haar bewoners. Bij dit transformatieproces moeten de bewoners een doorslaggevende stem krijgen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen geniet van dezelfde plek en tegelijkertijd een rol speelt bij de inrichting daarvan? Hoe ziet dit proces van co-creatie eruit? En is het realistisch om alles in samenspraak te ontwikkelen? Met de gemeente, woningcorporaties, vernieuwers en bewoners gaan we in gesprek over de stedelijke vernieuwing van Amsterdam.

Wat gaan we doen?

  • De avond wordt afgetrapt door Max van Engen. Als directeur Wonen bij de gemeente Amsterdam vertelt hij waarom de gemeente een speerpunt heeft gemaakt van de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West, Noord en Zuidoost en waarom de stem van de burger daarin belangrijker wordt dan ooit.
  • Na de introductie van Van Engen praten we met Erna Berends (SP Amsterdam), Leon Bobbe (Woonstichting De Key) en Jacqueline van Loon (Stichting !Woon) verder over co-creatie in de ontwikkelbuurten. De centrale vraag van de avond komt daarbij op tafel. Zitter er grenzen aan co-creatie?
  • Co-creatie, dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Een panelgesprek met drie deskundigen. Stedenbouwkundige Fulco Treffers was in Eindhoven verantwoordelijk voor het ultieme co-creatieproject: het prijzenwinnende Space-S. Saskia Bosnie, met haar adviesbureau actief in Amsterdam en daarbuiten, gaat ver in haar zoektocht naar de stem van de bewoners en reed daarom al op een DJ bakfiets door Zuidoost. Kees Stob zette eerder participatietrajecten op in de Haagse Schilderswijk en Transvaalbuurt en trok daar wijze lessen uit.
  • Tot slot maken we de theorie concreet. De Couperusbuurt in Nieuw-West geldt als één van de ontwikkelbuurten. Op vrijdag 9 november is de buurtvernieuwing daar met een meeting van start gegaan. In Pakhuis de Zwijger praten we met Fouad Soubati (gemeente Amsterdam), Alaâ-Eddine Boujilali (programmamedewerker ontwikkelbuurten !WOON),  Niels Raat (Stadgenoot) en bewoonster Monique van IJsseldijk verder. Hoe kan co-creatie in de Couperusbuurt een succes worden?
  • We eindigen de avond met een korte reflectie door de SP-voorzitter van het dagelijks bestuur in stadsdeel Amsterdam Noord, Erna Berends.
maandag 12 nov 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 99 mensen waren aanwezig