Global Trends
Week van de Eenzaamheid

Status: eenzaam

Wat kunnen wij leren van nieuwkomers over onze eigen eenzaamheid?
woensdag 3 okt 2018, 20.00
wo 3 okt 2018, 20.00
Studio
Reageer

Onder statushouders komt veel eenzaamheid voor. Dat klinkt logisch: ze zijn nieuw en kennen nog weinig mensen. Het idee luidt dat als er voor wordt gezorgd dat ze met Nederlanders in contact komen, het probleem zich vanzelf oplost. In de praktijk blijkt het niet zo simpel te zijn. Menselijke connectie en betekenisvolle contacten zijn moeilijker te organiseren dan dekens, speelgoed of meubels. Wat kan de confrontatie met statushouders ons leren over de manier waarop we met elkaar omgaan? Met elkaar gaan we het gesprek aan over eenzaamheid, zowel onder de statushouder als onder mensen die zijn opgegroeid in Nederland. Samen willen we het onderwerp bespreekbaar maken, inzicht krijgen in de vele vormen en ook gewoon contact met elkaar maken.

Sprekers

  • Mohiman Makali is consultant bij PwC en heeft Business Administration gestudeerd in Damascus en Barcelona, waarna de oorlog in Syrië hem dwong om Syrië te verlaten. Sinds 2014 is hij in Nederland waar hij ‘The New Dutchies’ oprichtte, een initiatief gericht op het voorkomen van eenzaamheid onder nieuwkomers en het verbeteren van hun leefomstandigheden door hen te helpen bij het vinden van een baan. Zijn volgende ambitie is een café voor nieuwkomers opstarten, wat tevens als een buurthuis zal dienen.
  • Younes Younes is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft meegedaan aan verschillenden onderzoeksprojecten naar de integratie van vluchtelingen in Nederland. Daarnaast heeft hij de Yalla Foundation opgericht: een initiatief om nieuwkomers te verbinden aan de Nederlandse samenleving. Hij maakt ook deel uit van het
    Open Embassy team in Gelderland.
  • Lian Priemus is regisseur/tv-programmamaker en sinds 2015 betrokken bij de opvang van vluchtelingen. In 2016 startte ze een huisvestingsproject waar gedurende een half jaar dertig Syriërs woonden. Een jaar later begon ze IN MY BACKYARD (IMBY), een Amsterdamse beweging die zorgt voor meer contact tussen statushouders die in onze stad wonen en hun Nederlandse buurtgenoten. IMBY werkt op dit moment met drie betaalde krachten en heeft 13 actieve buurtgroepen, in bijna alle delen van Amsterdam.
  • Merel Thijink is vertaler en woont al vijftien jaar met veel plezier in De Baarsjes. Zij voelt zich erg betrokken bij vluchtelingen en wilde graag actiever worden in haar eigen buurt. Deze twee dingen kwamen samen bij IMBY, waar zij samen met twee anderen teamleider is van de Baarsjes-groep.
  • Refaat Mahassen is geboren in de Syrische stad Damascus en is gespecialiseerd in Human Resources. Hij heeft gewerkt met meerdere multinationals, zoals Carrefour en Catterpillar en werkt momenteel bij de gemeente Amsterdam als HR-analist. Daarnaast studeert hij voor de bachelor Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Nieuwkomers Gaida Al-mohamad (student Nederlands) en Asif Azim vertellen over hun ervaringen met contact maken in Nederland.
woensdag 3 okt 2018, 20.00
Studio
Deze 70 mensen waren aanwezig