Global Trends
Week van de Eenzaamheid

Status: eenzaam

Wat kunnen wij leren van nieuwkomers over onze eigen eenzaamheid?
woensdag 3 okt, 20.00
wo 3 okt, 20.00
Studio
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Onder statushouders komt veel eenzaamheid voor. Dat klinkt logisch: ze zijn nieuw en kennen nog weinig mensen. Het idee luidt dat als er voor wordt gezorgd dat ze met Nederlanders in contact komen, het probleem zich vanzelf oplost. In de praktijk blijkt het niet zo simpel te zijn. Menselijke connectie en betekenisvolle contacten zijn moeilijker te organiseren dan dekens, speelgoed of meubels. Wat kan de confrontatie met statushouders ons leren over de manier waarop we met elkaar omgaan? Met elkaar gaan we het gesprek aan over eenzaamheid, zowel onder de statushouder als onder mensen die zijn opgegroeid in Nederland. Samen willen we het onderwerp bespreekbaar maken, inzicht krijgen in de vele vormen en ook gewoon contact met elkaar maken.

Sprekers

  • Lian Priemus is regisseur/tv-programmamaker en sinds 2015 betrokken bij de opvang van vluchtelingen. In 2016 startte ze een huisvestingsproject waar gedurende een half jaar dertig Syriërs woonden. Een jaar later begon ze IN MY BACKYARD (IMBY), een Amsterdamse beweging die zorgt voor meer contact tussen statushouders die in onze stad wonen en hun Nederlandse buurtgenoten. IMBY werkt op dit moment met drie betaalde krachten en heeft 13 actieve buurtgroepen, in bijna alle delen van Amsterdam.
  • Merel Thijink is vertaler en woont al vijftien jaar met veel plezier in De Baarsjes. Zij voelt zich erg betrokken bij vluchtelingen en wilde graag actiever worden in haar eigen buurt. Deze twee dingen kwamen samen bij IMBY, waar zij samen met twee anderen teamleider is van de Baarsjes-groep.
  • Refaat Mahassen is geboren in de Syrische stad Damascus en is gespecialiseerd in Human Resources. Hij heeft gewerkt met meerdere multinationals, zoals Carrefour en Catterpillar en werkt momenteel bij de gemeente Amsterdam als HR-analist. Tegenwoordig studeert hij voor de bachelor Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. 
woensdag 3 okt, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 27 mensen zijn aanwezig