De Stad

Starters voor communities

Van bewonersinitiatief naar sociale onderneming.
donderdag 23 jun 2016, 20.00
do 23 jun 2016, 20.00
IJ Zaal

Wat doe je als actieve bewoner, sociaal ondernemer of maatschappelijk initiatiefnemer als jouw plannen om de buurt te verbeteren niet helemaal lukken? Je schakelt hulp in, maar van wie? Tijdens deze avond komen de verhalen aan bod over de samenwerking tussen bewonersinitiatieven en startende professionals. Hoe kun je er samen voor zorgen dat een initiatief meer mensen op de been krijgt, genoeg geld verdient of ook op het internet een plek is voor de community? Laat je inspireren, maar wees er vooral ook bij om te kijken hoe jouw initiatief kan profiteren van de ondersteuning door starters.

Starters4Communities werkt aan het samenbrengen van jonge professionals en maatschappelijke initiatieven. Samenwerking tussen de twee brengt verschillende omslagpunten teweeg, bijvoorbeeld: van bewonersinitiatief naar sociale onderneming, van starter naar initiatiefnemer en van einzelgänger naar netwerkheld.

In de huidige transitie naar een samenleving waarin burgers meer eigen initiatief nemen spelen vaak een aantal dilemma’s. Veel bewonersinitiatieven kampen met verschuivingen van verantwoordelijkheden en taken, nieuwe vormen van werken, en een kleiner budget. Meebewegen is vaak een wens, maar hoe doe je dat nou? Starters4Communities biedt support bij het maken van omslagpunten met oog op de toekomst. Dat doen zij door starters op de arbeidsmarkt te koppelen aan bewonersinitiatieven. In een klein team gaan de starters een aantal maanden samen met de initiatiefnemer(s) aan de slag met de uitdaging die er ligt.

Kenmerkend aan veel initiatiefnemers is het ‘doen’: uitvoeren, experimenteren en van daaruit weer nieuwe plannen maken. Zij zijn praktijkexperts, de doeners. De starters, vaak met hele andere ervaring en achtergrond, bekijken de initiatieven met een compleet nieuwe bril. Ze brengen nieuwe inzichten, creativiteit en kennis uit onverwachte hoeken. Zo leren ze enorm veel van elkaar en komen ze tot verrassende resultaten.

Bekijk de video voor een impressie van Starters4Communities:

Tijdens het eerste deel van de avond presenteren drie verschillende initiatiefnemers en starters over het initiatief waar ze samen aan gewerkt hebben, hoe ze de samenwerking ervaren hebben en wat het hen beide gebracht heeft.

In het tweede deel van de avond heb je de mogelijkheid om als initiatiefnemer jouw eigen hulpvraag aan de kaak te stellen en als starter uit te vinden wat jij zou kunnen inbrengen. Pitch je hulpvraag en ga samen met de initiatiefnemers en starters die geïnteresseerd zijn in die vraag brainstormen over de mogelijkheden.

Soep Langs de Lijn

Met de ambitie om met haar initiatief Soep Langs de Lijn de transitie te maken naar sociale onderneming, zocht Renée Ritsma ondersteuning van Starters4Communities. De starters hielpen onder andere bij acquisitie en fondsenwerving. Deze avond vertellen zowel initiatiefnemer Renée Ritsma als starter Dorinda Bucher over hun ervaring.

Tamara Janmaat

Tamara (33) deelt haar verhaal over haar eigen pad van starter naar initiatiefnemer. Tamara is een bewust ondernemende en gepassioneerde dame woonachtig in Broedplaats SUP aan het Surinameplein. Zij is architect (Spreekuur Architectuur), geeft Yoga- en meditatieles (You Yin) en werkt ze mee aan sociale ondernemingen (o.a. Buurtkamer Corantijn & Nieuw Athene). Creëren en verbinden is waar het voor Tamara om draait; dat is haar drijfkracht!

Prachtvrouw Coaching

Habiba Bouanan houd zich sinds 2003 bezig met emancipatie en integratie van migrantenvrouwen. Met  haar initiatief Prachtvrouw coaching zet ze zich in voor vrouwen in Amsterdam Oost met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Als ervaringsdeskundige coacht Habiba deze vrouwen, zodat ze weer de regie krijgen over hun eigen leven en betere keuzes kunnen maken – met resultaat. Habiba is sinds april bezig met S4C om te kijken hoe ze haar initiatief kan professionaliseren en hoe het werkbaar is op de lange termijn. Samen met een van de aangesloten starters vertelt ze over hun gezamenlijke reis.

donderdag 23 jun 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 69 mensen waren aanwezig