Creatieve Industrie

Start-ups in design

Over design en de start-up wereld met onder andere ontwerper Floris Schoonderbeek, NewMotion en Stone Cycling.
Gratis toegang
vrijdag 1 dec 2017, 20.00
vr 1 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Hoe kun je als ontwerper waarde toevoegen aan een start-up? Hoofdgast Floris Schoonderbeek (bij het grote publiek bekend van design label Weltevree en de Dutchtub) is samen met studio Sinds 1416 de ontwerper van het project lolo: een laadpaal voor elektrische auto's. Inmiddels staan er 30.000 palen in tal van landen en is NewMotion, de onderneming erachter, Europees marktleider. Afgelopen oktober werd het bedrijf succesvol verkocht aan de New Energy tak van Shell en werd het avontuur voor de ontwerpers verzilverd. Hoe hebben ze dit aangepakt? En hoe kunnen productontwikkeling en design thinking een start-up vooruit helpen? Speciaal voor deze avond nodigt Floris drie gasten uit de start-up wereld uit: StoneCycling, Marjan van Aubel en Alef Arendsen van NewMotion.

Floris Schoonderbeek

De wereld om ons heen verandert, en daarmee veranderen behoeftes. Als ontwerper, ondernemer en conceptontwikkelaar wil Floris antwoorden geven op die nieuwe behoeftes. Hij verzint praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een mooiere wereld. Om als productontwerper niet afhankelijk te zijn van de structuren van bestaande productlabels, waar innovatie vaak ver te zoeken is, richtte hij Weltevree op. Weltevree is een label dat een zelfstandiger en duurzamer bestaan mogelijk en leuker maakt en daarnaast actief op zoek gaat naar nieuwe manieren om producten beschikbaar te maken.

ontwerpteam lolo: Floris Schoonderbeek, Maarten Verweij & Dirk Claessens

StoneCycling

Het idee voor StoneCycling ontstond aanvankelijk op de Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn afstudeerproject richtte StoneCycling mede-oprichter Tom van Soest zich op het potentieel van afvalmateriaal uit de bouwwereld om een nieuw bouwmateriaal mee te ontwikkelen. Samen met Ward Massa richtte hij in 2013 StoneCycling op; een pionier op het gebied van ontwerp,  ontwikkeling en productie van bouwmateriaal gemaakt van afval. Het eerste huis gebouwd met de StoneCyclings WasteBastedBricks is in 2016 opgeleverd. Architecten waarderen de focus op duurzaamheid zonder compromissen te hoeven sluiten op het gebied van ontwerp/uitstraling.

Alef Arendsen

Alef Arendsen is een ondernemer met ruime ervaring in verschillende sectoren, en heeft onder andere drie start-ups mede-opgericht en groot gemaakt: NewMotion (voor elektrisch rijden), SpringSource en JTeam (beide software bedrijven). Daarnaast treedt Alef op als adviseur voor oa Stichting Doen en geeft hij advies over het investeren in (design) start-ups.

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel studeerde in 2012 af aan de Royal College of Arts in London in de richting Design Products. Sindsdien is ze een prijswinnende ontwerper op het gebied van zonne-energie, wiens innovatieve praktijk de brug slaat tussen duurzaamheid, design en technologie. Met het bedrijf Caventou creëren Marjan van Aubel en Peter Kridge ‘levende’ objecten die ontworpen zijn om naadloos op te gaan in onze omgeving, zoals de Currrent Table (een tafel voorzien van zonnecellen waarmee je apparaten direct kan opladen) en de Current Window (glas voorzien van zonnecellen om energie op te nemen). Door dagelijkse objecten te veranderen tot oplaadpunten, wordt zonnetechnologie geïntegreerd in het dagelijks leven en is echte gedragsverandering mogelijk. Om dit goed te doen gelooft Marjan dat we gevoelig moeten zijn voor de esthetiek van de producten die om ons heen zijn. Daarom speelt design een significante rol in haar werk.

Gratis toegang
vrijdag 1 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 138 mensen waren aanwezig