De Stad

Stadspark in beweging

Hoe maken we het Martin Luther Kingpark toegankelijk en aantrekkelijk zodat het uitnodigt om te bewegen?
dinsdag 9 mei 2017, 19.30
di 9 mei 2017, 19.30
Het Kabouterhuis
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma vindt plaats bij Het Kabouterhuis

Elke dag voldoende bewegen is goed voor lichaam en geest, dat weten we allemaal. Van de dagelijkse fietstochten door de stad, de wekelijkse hardlooptrainingen tot traplopen op kantoor; alle vormen van bewegen geven een fit en energiek gevoel en dragen zo bij aan een gezond en gelukkig leven. Na een succesvolle aftrap in Pakhuis de Zwijger gaat de Bewegende Stad on tour. Deze keer strijken we neer in het Martin Luther Kingpark en gaan we met elkaar in gesprek om invulling te geven aan het park. Dat doen we aan de hand van 5 thema’s.

Thema's

1. Routes - Fietsen & Wandelen

Bewegende Stad zorgt voor slimme verbindingen, alternatieve routes, en ontbrekende schakels voor fietsers en voetgangers. Mooie en aantrekkelijke routes zijn vaak ‘groene routes’ langs water of door parken. Een aantrekkelijke omgeving is een verkeers- en sociaalveilige omgeving. Daarbij is het uitgangspunt: doorgaande routes voor auto’s en scooters gaan zoveel mogelijk om woonbuurten en parken heen.

2. Park van de Buurt

Bewegen is meer dan alleen sporten; het gaat ook om spelen, recreëren, een actieve leefstijl. Het onderhouden van een moestuin past daar bijvoorbeeld ook goed bij. De aanwezigheid van buurtvoorzieningen (recreatie-, sport- en speelvoorzieningen) is van groot belang als je mensen in beweging wilt krijgen. Bovendien zijn zulke voorzieningen in de buurt plekken waar omwonenden elkaar ontmoeten. Als het gaat om fysieke ingrepen is het belangrijk om dat in samenspraak met omwonenden te doen, zodat ook zij achter de maatregelen in hun buurt staan.

3. Park in de Stad

Het landschap rond Amsterdam dringt de stad in via de groene scheggen. Het Martin Luther King park gaat direct over in de zogenaamde Amstelscheg. Dit is een unieke locatie: het stadspark wordt hier het Amstellandschap. Via het Martin Luther King Park fiets of wandel je zo het ommeland in. Door de groei van de stad wordt het steeds belangrijker de stad te voorzien in toegankelijke en prettige openbare ruimte en parken. Het park is dan nu nog niet optimaal ingericht en gebruikt, maar heeft de potentie een groene entree tot de Amstelscheg te worden.

4. Toegankelijkheid

Parken kunnen openbaar worden gemaakt door de hekken te verwijderen en fietsroutes en speel- en sportplekken toe te voegen. Zo worden deze parken toegankelijker, leuker voor een brede doelgroep en dus meer gebruikt. Dit kan veel toegevoegde waarde hebben voor de buurt, mits het onderhoud en beheer goed georganiseerd is.

5. Programmering

Naast fysieke ingrepen is (sociale) programmering een essentieel onderdeel van de Bewegende Stad. Het organiseren van sporttrainingen voor kinderen, een buurtspeelvereniging of samen tuinieren in het park kunnen eraan bijdragen dat voorzieningen gebruikt worden en buurtbewoners er zich verantwoordelijk voor voelen. Zo hebben de ingrepen die beweging kunnen stimuleren een zo groot mogelijk effect. De Bewegende Stad probeert hier samen met betrokken partijen te bepalen welke combinaties van fysieke ingrepen en sociale programma’s optimaal en mogelijk zijn.

paradephotos

dinsdag 9 mei 2017, 19.30
Het Kabouterhuis
Deze 45 mensen waren aanwezig