De Stad

Stadsdeel Centrum

Maandelijkse talkshow waarin het licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam word geworpen. Deze editie gaat de spotlight op Stadsdeel Centrum.
dinsdag 15 okt 2013, 18.00
di 15 okt 2013, 18.00
Expo

In de Talk Of The Town-reeks updates maken we aan de hand van Google Earth een virtuele wandeling door een stadsdeel. Deze keer is stadsdeel Centrum aan de beurt. Met 80.000 inwoners, 90.000 arbeidsplaatsen, dagelijks 100.000 bezoekers en een veelvoud aan fietsen en auto’s is het er drukker dan ooit. Samen met winkeliers, bewoners en bedrijven probeert het stadsdeel de drukte in goede banen te leiden.

We krijgen een update van het Rode Loperproject – de nieuwe entree vanaf het station richting de Dam en de Munt. En we worden bijgepraat over het ‘Project 1012’ dat criminaliteit en prostitutie in het Wallengebied moet terugdringen.

We kijken ook op plekken die je als passant niet direct opvallen. Niemand weet precies wat er onder de grond aan palen, kabels en buizen ligt. Hoe gaat het stadsdeel daarmee om bij ondergrondse bouwplannen zoals die voor de Rokingarage? Op de daken in Centrum wordt door verschillende initiatieven aan verduurzaming van de panden gewerkt. Daarbij moet rekening gehouden worden met het beschermde stadsgezicht en de bijzonderheden van de eeuwenoude gebouwen. Tussen de grachten en straten in het oude stadshart liggen tientallen ‘tussenruimtes’, kleine vaak naamloze steegjes. Recentelijk zijn enkele van die stegen in het Wallengebied voor het publiek geopend. Wat zijn de ervaringen?