De Stad

Stadmaken in Nederland

Een avond terugblikken en vooruitkijken met o.a. Stadmaker Floor Ziegler en vooruitblikken naar het nieuwe Stadmaken.
dinsdag 4 okt 2016, 20.00
di 4 okt 2016, 20.00
Grote zaal

Stadmakers Floor Ziegler en Simon van Dommelen vertellen over de resultaten van twee jaar lang ‘wandelen’ door steden in Nederland waarbij Floor zich liet leiden door de mensen die zij ontmoette. Wethouders, ambtenaren en Stadmakers uit o.a. Leeuwarden, Nijmegen, Enschede en Dordrecht gaan met haar in gesprek over de opgestarte praktijken. Samen met Pakhuis de Zwijger en het netwerk van Stadmakers (Nieuw Nederland - Steden in Transitie) komt ook de toekomst aan de orde met het verkennen van een zogenoemde City Deal. Dit tot doel om verder te bouwen aan het lerende netwerk van steden waarin Stadmakers én bestuurders werken een betere samenwerking, meer ruimte voor experiment, nieuwe financieringsmodellen en alternatieve vormen van besluitvorming.

De afgelopen twee jaar hebben Floor Ziegler en Simon van Dommelen in opdracht van Agenda Stad en gesubsidieerd door Stichting DOEN hun kennis en ervaringen uit bottom-up Amsterdam Noord gedeeld met tal van steden en Stadmakers in het land.1

Van spontane wandelingen tot de oprichting van broedplaatsen en wijkondernemingen in het land. Alle initiatiefnemers met wie we hebben samengewerkt hebben laten zien dat je met een organische aanpak de gehele samenleving kan bereiken en tot hele concrete projecten kunt komen, met een enorme impact op de stad. Uiteindelijk hebben we op deze manier zo veel meer bijgeleerd dan dat we vooraf hadden kunnen voorzien en is er een schat aan kennis in de plunjezak mee teruggekomen.

De opbrengsten worden gepresenteerd aan de hand van een bijzondere publicatie. Twee talentvolle designers uit Eindhoven, Anne van Strien en Renee Scheepers, kregen de opdracht om dit proces vast te leggen, een bijna per definitie onmogelijk opgave. Het resultaat is dan ook geen boek, maar een unieke set stadskaarten die overheden en stadmakers wegwijs maken in het labyrint van maatschappelijk initiatief. Deze avond zijn Floor en Simon, samen met de hoofdrolspelers zelf, jullie gids naar nieuwe verbindingen en vertrouwen. 

dinsdag 4 okt 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 164 mensen waren aanwezig