De Stad
Leernetwerk Het Nieuwe Stadmaken 1

Stadmaken in Haarlem

Op stadexpeditie door het Ramplaankwartier.
dinsdag 21 nov 2017, 11.00
di 21 nov 2017, 11.00
Fablo Tennishal
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in de Fablo Tennishal in Haarlem.

De eerste stadexpeditie voor het leernetwerk Het Nieuwe Stadmaken brengt ons naar het Ramplaankwartier in Haarlem. Waar Stichting De Ramplaan, een bewonersinitiatief in het wijk, het grootste collectieve zonnestroomdak van de provincie hebben gerealiseerd, staat voor een nieuwe uitdaging: Het Ramplaankwartier zoveel mogelijk aardgasvrij maken met het project SpaarGas. De opgave in het Ramplaankwartier richt zich niet alleen op de technisch opgave om de wijk aardgasvrij te maken maar voornamelijk op hoe dit georganiseerd moet worden, wie eigenaar wordt van het eventuele riothermie systeem, wie daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk is en hoe het wordt gefinancierd? Tijdens deze stadexpeditie wordt de leeropgave geschetst, wandelen we door de wijk en gaan we in de middag aan de slag in twee workshops gericht op draagvlak binnen de community en eigenaarschap.

Let op deelname is alleen voor deelnemers van het Leernetwerk Het Nieuwe Stadmaken.

Programma

10.45 - 11.00 uur

Verzamelen bij de Fablohal in het Ramplaankwartier (Marcelisvaartpad 11, 2015 CS Haarlem)

11.00 - 12.00 uur

Introductie en probleemschets van de praktijkcasus SpaarGas door o.a. Eelco Fortuijn (initiatiefnemer van SpaarGas), Eline de Jong (Gemeente Haarlem), Wienand van Dijk (warmteregisseur voor de Gemeente Haarlem) en Sabine Jansen (TU Delft).

12.00 - 13.00 uur

Wandeling door het Ramplaankwartier

13.00 - 13.45 uur

Lunch in de Fablohal

13.45 - 17.00 uur

Workshop draagvlak (community building) & governance met o.a. Liesbet Hanekroot (projectmanager voor duurzame verandering) en Gert-Joost Peek (Hogeschool van Rotterdam).

17.00

Borrel