De Stad

Stad zonder grenzen

Hoe zorgen we dat Amsterdam een inclusieve stad wordt die toegankelijk is voor iedereen?
dinsdag 3 okt 2017, 18.00
di 3 okt 2017, 18.00
Expo
Reageer

Reizen met het openbaar vervoer, naar school gaan, wat leuks doen of even een boodschap om de hoek; voor mensen met een beperking zijn deze alledaagse taken een hele opgave. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking moet iedereen ongeacht zijn of haar beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Hoe zorgen we voor eerlijke kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking? En op welke manier kunnen we de openbare ruimte, gebouwen, festivals en vormen van openbaar vervoer inrichten, zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen? Laat je inspireren door praktische oplossingen en denk mee over hoe we Amsterdam een inclusieve en toegankelijke stad kunnen maken voor iedereen.

Inloop is van 18:00 tot 18:15 met Soep en een broodje. Kom op tijd! 


Na een introductie van wethouder Eric van der Burg zal Els de Ruiter namens Cliëntenbelang Amsterdam, de belangenbehartiger van en voor mensen met een beperking, het “Manifest voor een Inclusief Amsterdam” onthullen. Lees hier meer over het manifest.

Hierna laten wij ons inspireren door enkele sprekers over hun bijdrage aan een inclusieve maatschappij. Vervolgens gaan we in verdiepingssessies verder. Daar halen we inzichten en ideeën op over hoe we de stad kunnen vormgeven, zodat deze inclusief is voor iedereen. De sessies gaan over de volgende onderwerpen:

 •       Toegankelijke evenementen en horeca
 •       Arbeidsparticipatie,
 •       Mobiliteit en infrastructuur

We sluiten de avond af met een korte terugblik op het programma.

Wie zijn onze inspiratoren van de avond?

 • Keirsten de Jongh vertelt over de ratificatie van het VN-verdrag handicap. Dit verdrag zorgt voor een versterking van de positie van mensen met een beperking. Het bepaalt onder andere dat zij recht hebben om zelfstandig te wonen, het openbaar vervoer te gebruiken of naar school te gaan. Wat betekent dit voor overheden, burgers en bedrijven?
 • Monique Vloeijberghs richt zich op het toegankelijk maken van openbaar vervoer. Momenteel is ze bezig met een project om reizigers met een mobiliteitsbeperking te informeren over de wijzigingen in het lijnennet die plaatsvinden wanneer de Noord/Zuidlijn volgend jaar gaat rijden.
 • Ongeveer anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben een fysieke handicap. Ford Nederland introduceert de HandiCab, waarmee lichamelijk gehandicapte chauffeurs reizigers van A naar B brengen. Het doel hiervan is bij een breed publiek de perceptie wijzigen van ‘handicap’ naar ‘handicapable’. Sebastiaan van de Pol helpt hierbij en vertelt meer over dit project.
 • Nederland telt zo’n 40.000 doven die communiceren via gebarentaal. Onder hen zijn ook mensen die een huis willen kopen. Wie is voor hen dan de meest geschikte hypotheekadviseur? Precies, een adviseur die gebarentaal ‘spreekt’. De zwaar slechthorende Fatima el Khayati zag in haar beperking een kans. Daarnaast won ze in juni de Business Walk of Fame met haar verhaal over een toegankelijke arbeidsmarkt.
 • Willemijn van Helbergen is projectleider educatie bij Museum van Loon. Ze houdt zich veel bezig met onder andere het verbeteren van de toegankelijkheid van musea. Zo is ze bijvoorbeeld bezig met een programma dat het Museum van Loon en de collectie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden.
 • Nienke Basslé zet als manager van stichting 10,000 HOURS positiviteit om tot actie door festivalbezoekers in te zetten als vrijwilligers. Nienke combineerde haar achtergrond in de zorg en bij dancebedrijf ID&T in Mini Mysteryland, een festival waarbij verstandelijk beperkten een echte festivalervaring ondergaan.
 • Anniek Brummel is 25 en is geboren met het zeldzame TAR-Syndroom. Hierdoor mist zij haar spaakbenen en haar beide onderarmen. Doordat ze altijd regulier onderwijs heeft gevolgd heeft ze geleerd om te gaan met haar beperking en hulp te vragen aan ‘normale’ mensen. Tegenwoordig adviseert ze onder andere bij Stichting 5D over het beter toegankelijk maken van evenementen.
 • Els de Ruiter is ervaringsdeskundig en secretaris bij Onbeperkt Oost. Ze heeft een neuromusculaire aandoening waardoor haar spierkracht door de jaren heen afneemt. Onbeperkt Oost is een vereniging die wil dat dagelijkse belemmeringen verdwijnen en voorzieningen toegankelijk, bruikbaar en bereikbaar zijn. Zelfredzaamheid en participatie staan hierbij centraal.

Tijdens het programma wordt er gezorgd voor soep en een broodje. 

ADL-hulp

Indien gewenst is er tussen 17:30 – 18:00 en na afloop van het programma bij tramhalte 26 iemand beschikbaar voor begeleiding naar Pakhuis de Zwijger. In het gebouw is een invalidentoilet aanwezig en de zaal is toegankelijk via trap en lift. Tijdens het programma is een doventolk en schrijftolk aanwezig. Indien je specifieke ADL-hulp wenst kun je contact opnemen via robbert@dezwijger.nl.

dinsdag 3 okt 2017, 18.00
Expo
Deze 71 mensen waren aanwezig