De Stad

Stad zonder grenzen

Hoe zorgen we dat Amsterdam een inclusieve stad wordt die toegankelijk is voor iedereen?
Gratis toegang
dinsdag 3 okt, 18.00
di 3 okt, 18.00
Expo
Reageer

Reizen met het openbaar vervoer, naar school gaan, wat leuks doen of even een boodschap om de hoek; voor mensen met een beperking zijn deze alledaagse taken een hele opgave. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking moet iedereen ongeacht zijn of haar beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Hoe zorgen we voor eerlijke kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking? En op welke manier kunnen we de openbare ruimte, gebouwen, festivals en vormen van openbaar vervoer inrichten, zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen? Laat je inspireren door praktische oplossingen en denk mee over hoe we Amsterdam een inclusieve en toegankelijke stad kunnen maken voor iedereen.

Tijdens het programma wordt er gezorgd voor soep en een broodje. 

ADL-hulp: Indien gewenst is er tussen 17:30 – 18:00 en na afloop van het programma bij tramhalte 26 iemand beschikbaar om u naar het gebouw te begeleiden. In het gebouw is een invalidentoilet aanwezig en de zaal is toegankelijk via trap en lift. Tijdens het programma is een doventolk aanwezig. Indien u nog specifieke ADL-hulp wenst neem dan contact op met robbert@dezwijger.nl


 

  • Eric van der Burg is wethouder van Amsterdam en beheert de portefeuilles Zorg en Welzijn, Ouderen, Sport en Recreatie, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken en Stadsdeel Zuid. Eric verzorgt de aftrap van de avond.
  • Willemijn van Helbergen is projectleider educatie bij Museum van Loon. Het museum vraagt aandacht voor het cultuuronderwijs, met name het MBO. Deze jongeren krijgen namelijk geen CJP pas waardoor ze vaak minder gestimuleerd worden om musea te bezoeken. Volgens Willemijn is het juist heel belangrijk om jonge mensen cultureel te laten ontwikkelen.
  • Ongeveer anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben en fysieke handicap. Deze mensen hebben vaak veel talent en wilskracht, maar krijgen geen kansen. Ford Nederland laat op verschillende momenten lichamelijk gehandicapte chauffeurs met de HandiCab reizigers van A naar B brengen. Het doel hiervan is bij een breed publiek de perceptie wijzigen van ‘handicap’ naar ‘handicapable’. Sebastiaan van de Pol helpt hierbij en is Pr-manager bij Ford Nederland.
  • Nederland telt zo’n 40.000 doven die communiceren via gebarentaal. Onder hen zijn ook mensen die een huis willen kopen. Wie is voor hen dan de meest geschikte hypotheekadviseur? Precies, een adviseur die gebarentaal ‘spreekt’. De zwaar slechthorende Fatima el Khayati zag in haar beperking een kans. Fatima is hypotheekadviseur voor klanten van de ABN-AMRO en met behulp van een webcam en een beeldscherm voorziet ze doven en slechthorenden in gebarentaal en advies. Ook is Fatima winnaar geworden van de Business Walk of Fame. Hierbij komen krachtige werknemers met een beperking bij elkaar en kunnen ze hun verhaal vertellen aan andere mensen.
  • Nienke Basslé is al 7 jaar de manager van stichting 10,000 HOURS. Met deze stichting zetten ze de positiviteit om tot actie door festivalbezoekers op te roepen om vrijwilligerswerk te doen. En dat werkt: zeven jaar geleden was het doel om gezamenlijk tien duizend uur vrijwilligerswerk per jaar te doen. De teller staat nu rond de 35 duizend uur. Tijdens dit werk feesten ze met bejaarden, koken ze met daklozen en planten ze bomen op festivals. Nienke Basslé was eerder ook werkzaam in de zorg en bij dancebedrijf ID&T en is oprichter van Mini Mysteryland. Hier heeft ze verschillende groepen mensen bij elkaar gebracht die samen een ultieme festivalervaring hebben gehad.
  • Monique Vloeijberghs is Beleidsmedewerker Openbaar Vervoer. Momenteel is Monique bezig met een project om reizigers met een mobiliteitsbeperking te informeren over de wijzigingen in het lijnennet die plaatsvinden wanneer de Noord/Zuidlijn volgend jaar gaat rijden. Monique is veel bezig met hoe het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk gemaakt kan worden voor alle reizigers. Hierbij kijkt ze onder anderen naar infrastructuur en informatievoorzieningen.
  • Keirsten de Jongh is senior beleidsadviseur bij College voor de Rechten van de Mens. Ze zal het een en ander gaan vertellen over de ratificatie van het VN-verdrag handicap. Het VN-verdrag handicap zorgt voor een versterking van de positie van mensen met een beperking. Het bepaalt onder andere dat zij recht hebben om zelfstandig te wonen, het openbaar vervoer te gebruiken of naar school te gaan. In het verdrag staat ook dat mensen met een beperking zelfstandig besluiten moeten kunnen nemen, en dat zij ondersteund moeten worden als zij daartoe niet in staat zijn. Keirsten zal uitleggen wat het betekent voor overheden, burgers, bedrijven en/of organisaties.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
dinsdag 3 okt, 18.00
Expo
Reserveer
Deze 31 mensen zijn aanwezig