Creatieve Industrie

Spreken in beelden, woorden zien

De herkomst en werking van de combinatie van woord en beeld in de Westerse cultuur.
dinsdag 5 apr 2016, 20.00
di 5 apr 2016, 20.00
Workspace

We onderzoeken de herkomst van het bedenken en toepassen van symbolen. Van de vele misverstanden over de Egyptische hiërogliefen naar het ontstaan van orakelspellen zoals de tarot in de vijftiende eeuw.

Hoe verleidelijk is het om woord en beeld te combineren? Hoe dwingend kunnen symbolen worden? De werking van de combinatie beeld-en-woord wordt onderzocht door middel van een aantal spelsystemen die ontworpen zijn door de kunstenaar Ida van der Lee. Beeld en tekst worden hier gecombineerd en maken het ontstaan van nieuwe betekenissen mogelijk.

Ida van der Lee

Ida van der Lee (1961) studeerde autonome vormgeving aan de HKU (1996) . Ze heeft zich als kunstenaar ontwikkeld in de richting van community art waarin ze rituele kunst inzet als manier om te communiceren op betekenisniveau. Ze realiseerde grootschalige projecten rondom sloop waaronder Sloophamer Schatkamer, Zaandam (2003-2006). Met Allerzielen Alom heeft ze de traditie van Allerzielen nieuw leven ingeblazen (2005-2015). Momenteel werkt ze aan de 4e editie van Namen en Nummers waarin op rituele wijze de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt herdacht worden. 

 

Michael van OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoogenhuyze (1946) heeft, naast een lange staat van dienst als kunsttheoreticus in het kunstonderwijs, regelmatig theoretische ondersteuning gegeven voor kunstprojecten, als vertaler, schrijver of dramaturg. De laatste jaren was Michael van Hoogenhuyze werkzaam binnen de studierichting ArtScience, een experimentele studierichting in het gebied tussen kunstacademie en conservatorium, in dit geval de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Uiteindelijk heeft Michael van Hoogenhuyze zijn ideeën uiteengezet in zijn boek “Van muzisch spel naar muzisch denken”, uitgegeven in Leiden in 2015.

dinsdag 5 apr 2016, 20.00
Workspace
Deze 42 mensen waren aanwezig