De Stad

SPECIAL: Bouw je eigen buurt

Een avond n.a.v. het werkschrift van het Watertorenberaad Bouw je eigen buurt en de reeds opgestarte coöperatieve gebiedsontwikkeling op Zeeburgereiland en Buiksloterham.
woensdag 7 mei 2014, 17.45
wo 7 mei 2014, 17.45
Grote zaal
Reageer

Een nieuw hoofdstuk in gebiedsontwikkeling; Bouw je eigen buurt met de Gebiedscoöperatie! Waar voorheen de gemeente een plan ontwikkelde voor een gebied en volledig dicht timmerde met contracten, is er bij de ontwikkeling van de Buiksloterham en Zeeburgereiland gekozen voor een andere aanpak.

Het komt erop neer dat bewoners en stedelijke partijen zelf stukjes van de stad gaan inrichten en gebruiken. De burgers bouwen de buurt. Samen met de ondernemers en maatschappelijke organisaties vormen zij een Gebiedscoöperatief. Zij organiseren het ontwikkel- en realisatieproces en de gemeente beperkt zich tot haar publieke kerntaken, namelijk het aangeven van een globale ruimtelijke handreiking en basale voorwaarden op het gebied van veiligheid en milieu.

Deze avond gaan we in gesprek met verschillende beleidsmakers en stadmakers over coöperatieve gebiedsontwikkeling in de Buiksloterham en Zeeburgereiland, waarbij we ingaan op de andere manier van samenwerken aan een duurzame en toekomst bestendige buurt. Met onder andere: Cis Apeldoorn(Adjunct directeur OGA) Antoinette van Heijningen (Watertorenberaad), Bob van der Zande(Woningbouwregie/OGA), Igor Roovers (PMB Oost), Larry Bath (de Alliantie), Frank Alsema(Kwartiermaker Buiksloterham), Olaf Vreugenhil (De Alliantie) en Els Daems (PMB Noord).

Daarna voeren we een bredere discussie met enkele ondernemers en stadmakers, over het vormen van een gebiedscoöperatief en het bouwen aan een gebiedsweefsel waarbij de onderwerpen als eigenaarschap, duurzaamheid, lokale economie, mobiliteit en flexibiliteit centraal staan. Met onder andere: Pim Evers (Urban Space Agency), Tjeerd Haccou (Space&Matter), Floris Schiferli (Superuse),Elke Miedema (Except), Matthijs Bouw (OneArchitecture), Ebami Tom (4Havens) en Michiel de Waal(The Mobile City).