Global Trends

Sonntag mit Böhmermann

Wat kan de Duitse Arjen Lubach ons vertellen over de toekomst van onze Oosterburen?
woensdag 27 sep 2017, 20.00
wo 27 sep 2017, 20.00
IJ Zaal

Angela Merkel heeft een ware pyrrusoverwinning geboekt afgelopen zondag. Maar zelfs met de AfD in de Bondsdag heeft Merkel nog steeds stevig de touwtjes in handen. En met de Merkel - Macron tandem is de toekomst van de Europese Unie alvast gegarandeerd. Spannend is anders, maar toch blijven er nog tal van vragen onbeantwoord. Want welke richting slaat Duitsland in na de verkiezingen? Wat moeten we aan met de beruchte intrede van de AfD in het Duitse parlement? En wat staat Europa te wachten met deze nieuwe Frans-Duitse as? Aan de hand van de visie van Jan Böhmermann, de man die satire in Duitsland eigenhandig op de kaart heeft gezet, voeren wij het gesprek verder. Wat is eigenlijk zijn invloed op het publieke debat? Wat is de staat van satire in Nederland?

Merkel heeft zich onopvallend geplaatst als het boegbeeld van Europa en geeft eigenhandig vorm aan de Europese integratie. Het economisch beleid dat Duitsland voert bepaalt de welvaart in Europa en dus Nederland. Welke richting zal Duitsland na de verkiezingen in slaan?

  • Met regisseur Britta Hosman praten we na over haar documentaire, haar dag met komiek Jan Böhmermann en welke inzichten haar dat heeft opgeleverd.
  • Met journalist Job Janssen en senior editor Duitsland Instituut Marja Verburg bespreken we de verkiezingsuitslag. Ook kijken we verder: wat kunnen we de komende tijd van onze Oosterburen verwachten en hoe zal dat van invloed zijn op de rest van Europa?
  • In het tweede deel van het programma gaan we het hebben over satire en de invloed daarvan op de publieke opinie. Want welke macht hebben satirici als Jan Böhmermann en zijn Nederlandse tegenhanger Arjen Lubach eigenlijk? UvA Communicatiewetenschapper Mark Boukes geeft ons de antwoorden.
  • Daarna zal de Groene Amsterdammer cartoonist Joep Bertrams aansluiten en praten we verder over de staat van satire in Nederland. Hoe kijkt een satiricus naar bovengenoemde zaken en waar loopt hij zelf wel eens tegen aan? Een ervaringsdeskundige aan het woord.
woensdag 27 sep 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 88 mensen waren aanwezig