De Stad

Sociale veiligheid in het OV

Onderzoeker Remco Spithoven over zijn rapport naar de beleving van veiligheid in het openbaar vervoer.
donderdag 19 apr 2018, 20.00
do 19 apr 2018, 20.00
Expo
Reageer

Na de bus neemt de Amsterdamse tram op 26 maart officieel afscheid van contant geld. De stap naar cashloos betalen, moet de veiligheid in het openbaar vervoer vergroten. Dit volgt op eerdere maatregelen als het sluiten van de poortjes op station Sloterdijk en het inzetten van servicemedewerkers op ondergrondse metrostations. Werken al deze maatregelen? Want zo kopte Het Parool “Een op de zes mijdt OV weleens vanwege onveiligheid”. In opdracht van het GVB onderzocht Remco Spithoven, hoofddocent en onderzoeker van de Hogeschool Utrecht, als eerste hoe reizigers de veiligheid in het Amsterdamse OV ervaren. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek gaan wij in gesprek met het GVB, reizigers, omwonenden en experts.


Het GVB over het onderzoek door Remco Spithoven: “Primeur tijdens deze avond is de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek dat GVB heeft laten uitvoeren door de Hogeschool Utrecht (HU). Dr. Remco Spithoven, gepromoveerd op Veiligheidsbeleving en onder meer hoofddocent en onderzoeker op de HU, voerde in 2017 een kwalitatief en kwantitatief verdiepingsonderzoek uit onder GVB-reizigers. Welke zaken zijn nou precies van invloed op het gevoel van veiligheid dat mensen ervaren in tram, bus, metro, en op haltes en perrons, en wat is er mogelijk om dat gevoel positief te beïnvloeden? Remco Spithoven is aanwezig om het onderzoek en de resultaten toe te lichten. Er volgen waardevolle conclusies en aanbevelingen uit die de vervoerder om wil zetten in concrete acties.”

Programma:

Presentatie door Remco Spithoven van zijn onderzoek naar de veiligheidsbeleving van reizigers in het Amsterdamse OV
Eerste reactie van Bet-ina Zeldenthuis, Shamiro van der Geld, Herman Hilgeman en Martin van Engelshoven-Huls

Column door Shamiro van der Geld, de nachtburgemeester van Amsterdam
Presentatie door Chawan Mohammad over acties van het GVB voor veiliger OV

Gesprek met panel en de zaal
Panel: Bet-ina Zeldenthuis, Shamiro van der Geld, Herman Hilgeman, Martin van Engelshoven-Huls, Arend van Vuren, Elijah Alvares en Najim el Yarchouhi

donderdag 19 apr 2018, 20.00
Expo
Deze 25 mensen waren aanwezig