Creatieve Industrie

Smarter Phones

Van speciaal ontworpen films en verhalende apps tot emoji's: deze makers vertellen hoe ze jouw mobiel inzetten om nieuwe inhoudelijke verhalen te vertellen.
woensdag 11 dec 2019, 20.00
wo 11 dec 2019, 20.00
Studio

Iedereen heeft er eentje op zak... Scrollen door je socials, artikelen lezen in de trein of 's avonds je favo podcast luisteren. Je mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven en de manier waarop je informatie binnen krijgt. Hoe kun je hier als kunstenaar, onderzoeker of storyteller gebruik van maken? Deze avond vertellen vier makers over hun project waarbij jouw telefoon centraal staat. Met o.a. Emoji Voter en MarkyMark87.

Lilian Stolk – Emoji Voter

Binnenkort kunnen we een stinkdier, een ijsklontje, een staand persoon en een bruine stip naar elkaar versturen. Die worden ons zomaar in onze schoot geworpen, zonder dat we erom gevraagd hebben. Emoji, de taal waar wij allemaal mee appen, wordt namelijk bepaald door slechts een handjevol mensen. Stel je voor dat een paar mensen zouden bepalen welke woorden we mogen gebruiken? Tijdens Urban Stories vertelt Lilian Stolk over de app Emoji Voter, die ze op 14 november 2019 lanceert. Een app waarmee wij als gebruikers onze stem kunnen opeisen en het emoji-maak process moet democratiseren. ✊

Niels ’t Hooft – Lotus

Niels ’t Hooft is hybride schrijver van boeken als De verdwijners en games als RIVE. Ook is hij co-founder van de lees-start-up  Immer, waar hij, samen met Saskia Freeke, Codeglue en SonicPicnic, de meditatieve leesapp Lotus ontwikkelde. Zet je koptelefoon op, sluit je af van de buitenwereld en drijf weg in een nieuwe soort verhaalervaring. Lotus werd ontwikkeld na jarenlang leesonderzoek en maakt gebruik van zowel beeld als geluid om je helemaal op te laten gaan in het verhaal. Niels vertelt deze avond over het creëren van nieuwe leesvormen voor op je telefoon.

Kurt Platvoet – Markymark87

Kurt Platvoet (1987) studeerde in 2014 af aan de HKU en maakt sindsdien korte films en videoclips. Waaronder de korte smartphone film MarkyMark87. Deze speelt zich geheel in real-time op je telefoon af en geeft een kijkje in de ongelooflijke hoeveelheid aan informatie die per dag op ons afkomt via de mobiele telefoon. De film bestaat uit WhatsApp berichten, heen en weer verstuurde foto’s, oproepen en meldingen. Tijdens de avond verteld Kurt over de film, zijn motivatie en beleven we gezamenlijk hoe MarkyMarky87 werkt.

Ashwin Murli – Ontspoord

Ashwin is lead creative bij communicatiebureau Johnny Wonder. Jonny Wonder ontwikkelde Ontspoord: de eerste WhatsApp-thriller van Nederland. Een week lang ontvingen treinreizigers berichten van 7 verschillende personages op hun eigen smartphone. Dit waren persoonlijke tekstberichten, maar ook gifjes, foto’s, locaties, onheilspellende video’s en grimmige gesproken berichten. Ashwin verteld hoe je met de smartphone kan inspelen op de favoriete bezigheden van treinreizigers (appen, lezen en filmpjes kijken) om zo je publiek te bereiken.

VPRO Medialab

Sinds 2015 verkent het VPRO Medialab namens de VPRO het verhalend potentieel van nieuwe technologie. Van Internet of Things en Big Data tot wearable tech; het komt allemaal langs in de verschillende projecten en hackatons. Wat betekent deze nieuwe technologie voor ons als mens, en als mediakijker en -maker? Hoe gaat het onze beleving van media veranderen? En zou een omroep deze nieuwe middelen kunnen inzetten om op een creatieve manier verhalen te vertellen? Annelies Termeer geeft een update over waar ze nu mee bezig zijn.

woensdag 11 dec 2019, 20.00
Studio
Deze 41 mensen waren aanwezig