Creatieve Industrie

Smart Fabrication

Dé maandelijkse talkshow voor de creatieve industrie, deze keer vertellen vier makers over hun technologische hoogstandjes
dinsdag 3 mei 2016, 20.00
di 3 mei 2016, 20.00
Studio

Wanneer technologische veranderingen sneller lijken te gaan dan het vooruit kruipen van de tijd, springen alleen de echte parels nog in het oog. Deze maand nodigen we bij What's Up? vier makers uit die technologische hoogstandjes inzetten voor de tofste producten. Van 3D geprinte BH's tot een plastic muur, niets is te gek!

Mesh Lingerie

Mesh Lingerie begon als afstudeerproject van Lidewij van Twillert. Lidewij wilde met haar afstuderen haar visie realiteit laten worden en dat is gelukt. Ze geeft de mode meer diepgang en waarde door techniek te integreren en doet dit door het 3D printen van lingerie. Want bij welk kledingstuk is het nou het meest van belang dat het goed past? Inderdaad, de BH. Met haar bedrijf Mesh Lingerie maakt Lidewij eerst een bodyscan, waardoor de BH helemaal op maat gemaakt kan worden. Benieuwd of een 3D geprint kledingstuk nog steeds stijlvol kan zijn? Kom dan luisteren naar het verhaal van Lidewij.

© Ernst de Groot

© Ernst de Groot

Kovr

Met technologie kunnen we steeds meer. De quantified self beweging stelt ons in staat onszelf te volgen en dusdanig te meten dat we allerlei nieuwe dingen over onszelf te weten komen. Ook objecten die we bij ons dragen geven allerlei informatie over ons. Ons paspoort bevat bijvoorbeeld een chip met informatie en nieuwe kleding heeft een RFID sticker die onze locatie weet te schatten. Vandaag de dag zijn we dus zomaar op allerlei manieren te volgen. Kovr – spreek uit cover – is een project van ontwerpers Marcha Schagen en Leon Baauw. Zij ontwierpen een serie jassen en tassen die alle in- en uitgaande signalen blokkeren waardoor het onmogelijk wordt om bij jouw persoonlijke informatie te komen. Een tegengeluid naar steeds meer transparantie dus, want ieder mens heeft toch recht op geheimen?

© Suzanne Waijers

© Suzanne Waijers

Mokumono

De fiets – een Nederlandser product bestaat er bijna niet, zou je denken. Toch worden de meeste fietsen al lang niet meer geproduceerd in ons kikkerlandje. Gek eigenlijk, want waar blijft zo het Nederlandse vakmanschap bij een product dat zo in onze cultuur thuis hoort? Dit heeft alles met hoge loonkosten te maken, ondervond Bob Schiller van Mokumono. Samen met zijn tweelingbroer Tom werkt hij aan de Mokumono: een fiets die op een slimme manier in Nederland in elkaar wordt gezet, om zo de productie terug te kunnen brengen naar zijn oorsprong. Bob vond het hele productieproces opnieuw uit en ontwierp een fiets die o.a. bestaat uit twee aluminiumdelen die tegen elkaar aan worden gedrukt. Binnen een uur heeft de fiets al zijn karakteristieke vorm en dit alles volledig geautomatiseerd. Meehelpen de Mokumono tot een succes te maken? De slimme fiets staat nu op Kickstarter.

Pretty Plastic Plant

The Pretty Plastic Plant is een project van ontwerpbureau Overtreders W en de architecten van Bureau SLA. Samen ontwikkelden zij een plasticrecyclingsfabriek, te vinden op FabCity bij Pakhuis de Zwijger. In deze fabriek worden o.a. shampooflessen, yoghurtbakjes, olijvenemmers, weggegooide tuinstoelen en afval van een spuitgietfabriek omgetoverd tot mooie plastic leien. Afval krijgt hierdoor een tweede leven en van de eerste leien werden wanden gemaakt voor startup units voor studenten van de HvA. Na deze wanden waren de makers van Pretty Plastic Plant nog niet klaar en ontwikkelden verder. Op FabCity wordt er verder gewerkt en ontwikkeld om uiteindelijk een heel gebouw van plastic te kunnen maken. Benieuwd naar hoe doodgewoon huisafval omgezet wordt in iets moois en wat er nog meer met plastic kan? Reinder Bakker, Hester van dijk en Peter van Assche komen vertellen.

© Pretty Plastic Plant via Bureau SLA

© Pretty Plastic Plant via Bureau SLA

 

dinsdag 3 mei 2016, 20.00
Studio
Deze 97 mensen waren aanwezig