Creatieve Industrie

Slow Tech

In een wereld waarin de rol van technologie steeds groter wordt, groeit de behoefte aan producten met een vriendelijke uitstraling.
donderdag 20 nov 2014, 20.00
do 20 nov 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

De technische prestaties van een product worden minder belangrijk dan de fysieke en emotionele ervaringen die het geeft. Hightech innovatie versmelt met traditionele ambachten en creëert zo nieuwe ervaringen en rituelen. Hoe passen ontwerpers nieuwe digitale maaktechnieken en geavanceerde materialen toe in producten die juist minder technocratisch zijn? Tijdens deze editie van Design Matters verkennen we de opkomst en mogelijkheden van deze Slow Tech.

De Rotterdamse ontwerper Chris Kabel maakt gebruiksvoorwerpen die verrassen door materiaalgebruik, vorm of gebruikservaring. Daarbij maakt hij gebruik van hightech processen. Met de vakgroep Luchtvaarttechniek van de TU Delft onderzocht hij thermoplastische kunststoffen, wat resulteerde in deSeam Chair, een lichtgewicht stoel van kunststof matten die verharden na verhitting. Zijn laatste ontwerp is Blue Sky Project, een lamp die is opgebouwd uit nano-deeltjes en daardoor een optimale imitatie van zonlicht geven. Kabel is docent aan de prestigieuze designacademie ECAL in Lausanne, waar hij met studenten experimenteert in onverwachte toepassingen van technologie.

Ontwerper Govert Flint is de maker van Creatures With Creations And Their Seperation Of Joy, een ingenieuze stoel die fungeert als computermuis. Door het lichaam in deze metalen installatie naar voren of opzij te bewegen en voeten te buigen of te strekken worden computercommando’s gegeven. Het passieve computergebruik wordt een actieve bezigheid. Met zijn ambachtelijke bewegingssensor biedt Flint een menselijk alternatief voor robotisering en automatisering. Bij deze interactieve presentatie kan het publiek participeren.

Het Philips Design Team (olv Luc Geurts) heeft een ‘droge spa’ ontwikkeld voor op de werkvloer. DezeAdaptive Relaxation Workspace past zich aan de gebruiker aan. Met een ontspannende lichtinstallatie en soundscape heeft deze interactieve omgeving een kalmerend effect. Zelfs de ademhaling wordt gereguleerd. Deze hightech relaxruimte werd ontwikkeld in samenwerking met medici en ingenieurs. Tijdens het programma geeft hij een presentatie samen met Evelien van de Garde-Perik.

Philips - design matters

De lichtgevende bacteriën in zee inspireerden ontwerper Teresa van Dongen tot de lichtinstallatie Ambio. Van Dongen combineert hierbij design en biotechnologie. De lichtgevende bacteriën zitten in een glazen buis met aan beide kanten gewichten. Door de buis te bewegen geven de bacteriën licht. Van Dongen werkte hiervoor samen met de afdeling Life Science and Technology aan de TU Delft.

AMBIO

Aanleiding van deze avond is de expositie Slow Tech – Design Between Craft And Industry in WOW Amsterdam. Op deze expositie zijn stoelen te zien van twaalf ontwerpers die gebruik van hightech materialen en computergestuurde 3D-printers maar ook lokale grondstoffen en zelfgebouwde machines. Het trage ambacht vermengt zich met geavanceerde technieken.