De Stad

Sloterdijk: revival van een rafelrand

Over de toekomst van een gebied dat de nieuwe Amsterdamse hotspot moet worden.
maandag 27 mei, 20.00
ma 27 mei, 20.00
IJ Zaal

Een bedrijventerrein met lappen groen, hotels en een niet al te fraai station: dat is Sloterdijk nu nog. De komende jaren komt daar verandering in. De rafelrand aan de westkant van Amsterdam krijgt een facelift. Er komen vele woningen bij, de NS wil het station op de schop nemen en creatievelingen krijgen de ruimte om het gebied te laten bruisen. Tijdens deze avond passeren diverse plannen de revue en kijken we naar de grote vraag die bij de transformatie komt kijken. Hoe geef je ziel aan een rafelrand?

Programma

We beginnen de avond met Nabila Bouabbouz en Marice de Lange. Zij zijn namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling in Sloterdijk. Wat heeft de gemeente voor ogen met dit enorme gebied?

Don Murphy zoekt de (rafel)randen van de stad graag op. De architect en stedenbouwkundige is zowel supervisor van het naast de Bijlmer gelegen Amstel III-gebied als van Sloterdijk. Aan hem de vraag hoe je samenhang en leven creëert in een gebied dat buiten kantooruren nu nog verlaten oogt en waarin weinig eenheid te ontdekken valt.

Daan Klaase, manager planontwikkeling bij de NS, draait er niet omheen: “Station Sloterdijk is hart toe aan een opknapbeurt. Het station is nogal ongelukkig in de beleving.” In Pakhuis de Zwijger zal hij vertellen wat voor plannen de NS met het station en het omliggende gebied heeft en waarom de transformatie van het hele Sloterdijkgebied juist met het station moet beginnen.

Groen blijft ook na de transitie een belangrijk element in het Sloterdijkgebied. In de publieke ruimte, maar ook in de bebouwing. Floating Gardens, een gebouw met een school in de plint en daarboven bijna tweehonderd appartementen, is daar een voorbeeld van. Ontwikkelaar Erik Meijer (Synchroon) en architect Jeroen Schipper (Orange Architects) worden geïnterviewd over dit gebouw.

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, krijgen kunst en cultuur een prominente plek in het nieuwe Sloterdijk. Maar wat is daar voor nodig? Ondernemer Ian Gray en Ella Overkleeft gaan daarover met elkaar in gesprek. Overkleeft is recent aangesteld als coördinator van de taskforce kunst en cultuur Sloterdijken. Gray gaat samen met Duncan Stutterheim in Sloterdijk de Makerstoren ontwikkelen.

maandag 27 mei, 20.00
IJ Zaal
Deze 145 mensen waren aanwezig