De Stad

Slotbijeenkomst

Hoe bouwen we aan een leefbare, inclusieve en toekomstbestendige stad? Met o.a. maquette Haven-Stad.
maandag 19 mrt, 19.30
ma 19 mrt, 19.30
Grote zaal
Reageer

Amsterdam groeit. Om ruimte te bieden aan die groei heeft het stadsbestuur gekozen voor verdichten, in 2025 telt de stad 50.000 woningen extra en waarschijnlijk meer. Het is dus een spannende tijd: hoe bouwen we aan de nieuwe stad en houden we deze tegelijkertijd leefbaar, inclusief en toekomstbestendig? Het afgelopen jaar is hierop gestudeerd en hebben betrokken Amsterdammers, ondernemers, experts, wethouders en ambtenaren met elkaar gesproken in diverse themabijeenkomsten. In de slotbijeenkomst komen alle bevindingen samen. Wat zijn de onderwerpen die de komende tijd gaan spelen? Waar zal het komende college over moeten gaan beslissen? Praat en denk mee.

We staan voor een hele bijzondere tijd, sommigen zeggen wel de Amsterdamse Derde Gouden Eeuw. Met vele complexe vraagstukken rondom een stad die verdicht, voldoende maatschappelijke voorzieningen heeft, bereikbaar is, in een groene, duurzame en inclusieve economie hebben we in een reeks bijeenkomsten input opgehaald voor het grootstedelijk uitbreidingsplan koers 2025 – Ruimte voor de stad.

Wat gaan we doen?

Directeur Ruimte en Duurzaamheid Esther Agricola heet iedereen welkom en trapt de avond af: waar komen we vandaan? Wat is er al bereikt? Wat staat ons nog te doen op weg naar die leefbare, inclusieve en toekomstbestendige stad? Vervolgens gaat adjunct-directeur Ruimte en Duurzaamheid Pieter Klomp dieper in op de resultaten van de themastudies en de opbrengst van de bijeenkomsten en introduceert de belangrijkste dilemma’s voor de komende tijd. Woordkunstenaar Atta de Tolk verzorgt de afsluiting van de avond. 

Deze feestelijke en speciale avond staat in het teken van terugblikken en vooruit kijken. Dit doen we niet met een standaard programma, maar met een interactieve markt waarbij de verschillende thema’s worden belicht doormiddel van een expositie en krijgt iedereen de ruimte om vragen te stellen. Om de uitkomsten en de nieuwe stad te visualiseren tekent Mark van Huystee op een doek van 1,4 meter hoog en 3 meter breed de regio in grote lijnen waarin deze gedurende de avond verder wordt ingevuld. Wat mis jij op deze kaart en vul aan.

© Mark van Huystee

Maar wat is de volgende grootschalige gebiedstransformatie van de toekomst? Om dit te laten zien wordt speciaal voor deze avond de enorme maquette van ongeveer 25 vierkante meter van Haven-Stad tentoongesteld. Naast de tentoonstelling vinden in een aparte ruimte verschillende gesprekken plaats tussen panelleden en het publiek.

maandag 19 mrt, 19.30
Grote zaal
Deze 253 mensen waren aanwezig