Global Trends

Sleutelen aan ons voedsel

Welke rol speelt technologie in biologische landbouw?
dinsdag 18 sep 2018, 20.00
di 18 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

CRISPR-cas is een techniek die de veredeling van planten, het 'verbeteren', bijvoorbeeld het ras resistent maken tegen bepaalde ziektes, van de plant vanuit menselijk oogpunt, versnelt. Deze versnelling kan een rol spelen in het oplossen van het mondiale voedselvraagstuk. Maar met het besluit van het Europees Hof van Justitie om technieken zoals CRISPR op één lijn te zetten met genetische manipulatie, is veredeling volledig aan banden gelegd. Toch zijn er veel mensen die een sleutelrol voorzien voor CRISPR, met het oog op 10 miljard mensen in 2050, en daarmee de noodzakelijke verhoging van 70 procent van de globale voedselproductie om deze monden te voeden. Vanavond gaan we in gesprek met de voorstanders, de zogeheten technologen, en de tegenstanders, de ecologen.

Maatschappelijke discussie tussen technologen en ecologen
Voorstanders van genetische modificatie vinden het onterecht dat het Europees Hof van Justitie modificatietechnieken zoals CRISPR op één lijn zet met genetische manipulatie, en daarmee genetische bewerking volledig aan banden legt. Met het oog op 10 miljard mensen in 2050, en daarmee de noodzakelijke verhoging van 70 procent van onze globale voedselproductie om al deze monden te voeden, kan genetische bewerking een sleutelrol spelen in de voedselvoorziening.  Plantenveredeling wordt al jaren toegepast in de land- en tuinbouwindustrie. Het kruisen van verschillende soorten zorgt voor een sterkere plantensoort. Maar om dit te bereiken zijn er duizenden pogingen nodig voordat de gewenste plant ontstaat. Technieken als CRISPR kan dit versnelt dit proces, en maakt het goedkoper. Tegenstanders van technologische interventie in gewassen halen opgelucht adem na het besluit van het Europoees Hof van Justitie, want landbouw moet zich in harmonie met de natuur ontwikkelen. Wat maakt de techniek zo gevoelig? En wat zijn de gevolgen? Is er een rol voor genetische bewerking in de biologische landbouw?

  • Rene Smulders is plantenveredelaar en wetenschapper aan Wageningen University & Research (WUR) en werkt met de universiteit dagelijks aan het verbeteren van plantenrassen. Zo ook met CRISPR-Cas. Het besluit van het Europese Hof sloeg bij de universiteit in als een bom.
  • Julia Rijssenbeek, filosoof en econoom, onderzoekt bij denktank FreedomLab de toekomst van landbouw, voedselsystemen en de productie- en consumptiekant van onze globale voedselketen.
  • Zoë Robaey is onderzoeker bij de afdeling ‘bio-technologie en samenleving’ aan de TU Delft en gepromoveerd aan dezelfde universiteit. Ze heeft zich als bio-ethicus gespecialiseerd in de link tussen het eigendom van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s) en de morele verantwoordelijkheid die hier bij komt kijken.
  • Niels Louwaars is Managing Director by PLANTUM, de koepelorganisatie van zaadbedrijven in Nederland. Ze vertegenwoordigen zowel de biologische als gangbare veredelaars. Ze willen dat de nieuwe technieken zonder extra regels worden toegestaan.
  • Herman van Bekkem is campaigner Gentech en Duurzame landbouw bij Greenpeace Nederland. Milieuorganisaties als Greenpeace zijn tegenstander van toepassingen zoals CRISPR.
  • Michiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste filosofie (Wageningen Universiteit) en auteur van Goed eten. Filosofie van landbouw en voeding. Volgens hem zijn de enige partijen die baat hebben bij voedseltechnologie als CRISPR-cas de grote bedrijven.
dinsdag 18 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 74 mensen waren aanwezig