Global Trends

Slaaf van je CV

Buitenlandstage hier, cum laude certificaat daar. Hoe kun je jezelf tegenwoordig nog onderscheiden van de massa?
donderdag 21 dec 2017, 20.00
do 21 dec 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Commissies, stages, een buitenlandervaring en vrijwilligerswerk: de CV’s van tegenwoordig bulken van de extra activiteiten. Doen we deze extra activiteiten voor onszelf, of meer omdat het goed staat op ons CV? Of loopt dit volledig door elkaar heen? Veel millennials hebben het gevoel dat alleen een opleiding niet meer genoeg is voor een baan, dit zorgt voor een toenemende prestatiedruk. We gaan op zoek naar hoe jongeren deze druk ervaren, wat de oorzaken zijn en hoe er mee omgegaan kan worden zodat het de ontwikkeling niet in de weg staat.

  • ‘Heb je succes op de arbeidsmarkt zelf in de hand? En kom je er wel als je maar hard genoeg je best doet?’ Vragen die voor de millennial van vandaag bijzonder relevant zijn. Maar hoe behoud je je zelfrespect wanneer dit ‘succes’ niet lukt? Judith Elshout is socioloog en promoveerde recent met haar proefschrift ‘Roep om respect‘ over de gevolgen van een meritocratiserende samenleving voor het zelfrespect van mensen die werkloos zijn en dus geen waardering kunnen ontlenen aan een betaalde baan.
  • Birte Schohaus is recent gepromoveerd op de relatie tussen politici en journalisten op
    televisie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nu werkt ze freelance als journalist, schrijver en onderzoeker voor onder andere De Groene Amsterdammer en het NRCHandelsblad. Samen met  Marijke de Vries schreef ze het boek ‘De wereld aan je voeten – en andere illusies uit het leven van twintigers’ over millennials en prestatiedruk. Daarin vragen zij zich af: stellen twintigers zich aan en hebben ze een schop onder hun kont nodig of is er meer aan de hand?
  • Als arbeidssocioloog richt Fabian Dekker zich op de ontwikkelingen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Er is de afgelopen 20 jaar veel veranderd: welke nieuwe problemen en kansen brengt een veranderende arbeidsmarkt met zich mee? Een aantal van de trends waar hij zich in het bijzonder mee bezig houdt zijn globalisering, robotisering en flexibilisering.
  • Joris Mencke is coach, trainer en cabaretier. Tijdens een fietstocht van Siberië naar India kwam hij tot de ontdekking dat hij graag vragen stelt aan mensen. En dat doet hij nog steeds met zijn workshops en trainingen. Zo gaan we tijdens deze avond verder in op de vraag: wat gebeurt er als de dingen niet zo lopen als je zou willen? Geen droge kost maar een workshop met humor. Want het moet wel leuk blijven!
  • Mascha ten Haaf is zelf millennial en is kortgeleden afgestudeerd in Human Resource Management. Nu is Mascha recruiter bij NewSkool, dit bedrijf is in 2008 ontstaan vanuit de wens een betere aansluiting te realiseren tussen het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit doen zij door werk en studie te combineren en uitgebreid aandacht te geven voor de beroepsgerichte en persoonlijke ontwikkeling. Met deze combi zal zij een interessant perspectief geven aan de avond. Verder zal Mascha het een en ander vertellen over ontwikkelingen in de cv-wereld en hoe je daar als millennial op kan inspelen.
donderdag 21 dec 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 136 mensen waren aanwezig