Global Trends

Shoppen volgens China

Over hoe Chinese webshop-giganten ons tot 'betere' burgers gaan maken.
woensdag 28 feb 2018, 20.00
wo 28 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

De wijze waarop wij winkelen ontwikkelt zich razendsnel. De grootste spelers, het Amerikaanse Amazon en het Chinese Alibaba, voeren een felle strijd om werelddominantie. Alibaba deelt echter haar data op een diepgaande manier met de Chinese staat. Zo ver zelfs dat het Chinese social credit systeem gekoppeld is aan jouw profiel als consument. Wat als Alibaba de markt overneemt? Wordt dan het vergaren van data door de overheid via ons online gedrag de nieuwe standaard? Wat betekent dat voor de manier hoe de overheid ons kan controleren?

Data is de olie van de 21e eeuw. Via consumentenprofielen en online koopgedrag probeert de Chinese overheid om meer informatie te vergaren over haar burgers. Wat gebeurt er als Westerse overheden ook gelijkaardige technieken gaan gebruiken om beter te kunnen besturen? We moeten ook echter de vraag durven stellen of China niet op de goede weg is in het omgaan met digitalisering. Is het inperken van de excessieve macht van de grote tech-giganten via nationalisering niet exact wat ook wij nodig hebben?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een interview met regisseur Roland Duong.
  • Daarna gaan Wijnand Jongen en Elaine Oldhoff in gesprek over de transitie van ons winkellandschap; het spanningsveld tussen fysiek en digitaal winkelen. Ze bespreken de toekomst van het online winkelen, implicaties hiervan en in hoeverre online winkels kunnen gaan in het gebruiken consumentendata en persoonsgegevens.
  • Vervolgens geven we het woord aan open source code en technologie kunstenaar Jasper van Loenen. Hij geeft ons een kijkje in zijn creatieproces van apparaten die onze relatie tot de hedendaagse technologie die we dagelijks gebruiken weergeven. Hoe zien de apparaten die data en algoritmen gebruiken om ons tot ‘betere’ burgers te maken eruit?
  • Postdoctoraal onderzoeker naar Chinees recht en bestuur Rogier Creemers analyseert de invloed van internetgigant Alibaba op de Chinese staat, het Chinese social credit systeem en past dit toe op de Nederlandse maatschappij.
  • Tot slot praten we met privacy experts Tijmen Schep en Eva de Vries over het grote datavraagstuk: wie bezit de data, wie moet de data hebben en waarom?

 

woensdag 28 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 190 mensen waren aanwezig