Creatieve Industrie

Sexy design en innovatief ontwerp

Leiden prijsvragen nou echt tot innovatie binnen de architectuur?
dinsdag 13 jun 2017, 19.30
di 13 jun 2017, 19.30
Studio

De prijsvraag is een populair selectiemiddel binnen de architectuur omdat het een uitstekende tool is om nieuw talent en frisse ideeën naar boven te laten borrelen. Maar is het ook hét middel om tot kansrijk innovatiebeleid te komen binnen de architectuur? En (hoe) houdt de architect tijdens het proces het ontwerp overeind? We gaan in gesprek met architecten, opdrachtgevers en stakeholders.

  • Als directeur van Architectuur Lokaal, het onafhankelijk landelijk kennis centrum van de bouwcultuur, richtte Cilly Jansen het Steunpunt Architectuuropdrach­ten & Ontwerpwedstrijden op. Als kenner licht ze de geschiedenis van de prijsvraag toe en gaat ze in op het belang van prijsvragen die jonge ontwerpers nieuwe mogelijkheden bieden. Welke nieuwe oplossingen mogen er van hen worden verwacht?
  • René van Zuuk maakt spraakmakende ontwerpen, zoals o.a. ARCAM aan het Oosterdok in Amsterdam en de zeven kilometer lange ijsbaan in Almere. In 2014 won hij de door de gemeente Dordrecht uitgeschreven prijsvraag voor een nieuwe voetgangers- fietsersbrug over het Wantij. Zijn ontwerp: een brug van 130 meter lang. Hoe ziet hij de innovatiekracht van prijsvragen?
  • Als jonge Architect zet Laurens Boodt termen als ‘herontwikkeling’, ‘transformatie’ en ‘nieuwbouw’ in als strategie voor nieuwe projecten en ontwerpen. In 2016 won hij de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven Open Oproep Gezinsappartementen met zijn ontwerp Rotterdamse Toren van BabelHij deelt zijn visie op ondernemerschap en projectontwikkeling.
  • Michael Daane Bolier, medeoprichter van M&DB architecten, won samen met Dorus Meurs in 2014 de Open Oproep Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk met het plan ‘Levend erfgoed in de 21e eeuw’. Hun idee voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum en een nieuw entreegebied in Kinderdijk gaat er daadwerkelijk komen. Hoe gaan ze het ontwerp realiseren?
  • Bas Termeer, van het Eindhovense bureau De Bever architecten, won in 20012 de door woningcorporatie Trudo uitgeschreven WoenselWestWedstrijd. Een ontwerpprijsvraag voor blikvangers in de Edisonstraat in Eindhoven, waarin gevraagd werd om een intelligent en inventief voorstel. In 2015 werd zijn plan Het Baeken (een origineel vintage & art hotel) opgeleverd. Hoe ziet hij het belang van goed samenwerken in een team en begeleiding? 
dinsdag 13 jun 2017, 19.30
Studio
Deze 44 mensen waren aanwezig