Creatieve Industrie

Sevilay Maria van Dorst

Drie jaar lang onderzocht de fotografe verhalen van personen in het grote grijze gebied tussen man en vrouw.
dinsdag 21 jan 2020, 20.00
di 21 jan 2020, 20.00
Studio

Een letter in je paspoort, een bordje op de wc-deur, een vakje op een formulier. Wat zo simpel lijkt, is voor sommigen heel complex. Sevilay Maria van Dorst onderzocht voor haar fotografische project #MYOWNGENDER alle schakeringen van gender. Ze vertaalde de verhalen van 36 modellen die zich als gender-fluïde identificeren naar portretten op diepzwart glas. Wat fascineert haar zo aan het onderwerp? En hoe hoopt ze met het project de representatie te vergroten?

Met in dit programma onder anderen

#MYOWNGENDER

Al langere tijd houdt ze zich bezig met het onderwerp. Na o.a. een fotoserie over trans vrouwen in Uganda is het project #MYOWNGENDER het slotstuk van haar zoektocht. Hierin legt ze met beeld en tekst het complete spectrum tussen man en vrouw bloot.

Naast de portretten werkt ze ondertussen met een team aan een boek, drie documentaires en een educatief programma, allemaal met hetzelfde doel: meer representatie. Hiermee hoopt ze anderen te helpen te ontdekken wie ze zijn. Vanaf januari is haar installatie op verschillende openbare plekken in Nederland te zien, om een publiek te bereiken dat nog weinig met het onderwerp bezig is en het gesprek aan te wakkeren.

Over Sevilay

Sevilay Maria van Dorst bespreekt de thema’s van onze moderne tijd door middel van een fotografietechniek uit 1851. Ze kijkt verder dan het voor de hand liggende en observeert sociale kwesties. In haar werk combineert ze artistieke creativiteit met gedurfde chemische experimenten. Naast persoonlijke projecten zoals #MYOWNGENDER, heeft ze gewerkt voor Volkskrant, PS Parool, Parool, ID Magazine, NRC, Vogue, Conde Nast Traveler en Marie Claire. Naast haar fotografiewerk leidt ze momenteel een onderzoek naar een biobased alternatief voor de gevaarlijke materialen die worden gebruikt voor nat plateren met collodion.

dinsdag 21 jan 2020, 20.00
Studio
Deze 70 mensen waren aanwezig