Global Trends

Marja Pruis: Self(ie) love

Is de mens meer van zichzelf gaan houden? Een gesprek over eigenliefde, zelfhaat, ijdelheid en leefstress anno 2017.
donderdag 7 sep 2017, 20.00
do 7 sep 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

In de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht wordt hedendaagse denkers een vraag voorgelegd uit een klassiek geworden tekst. Voor deze editie ging schrijver Marja Pruis (de hedendaagse denker) aan de slag met de Maximen van La Rochefoucauld (de klassieke tekst), op zoek naar de betekenis en rol van eigenliefde, ijdelheid en moraal in onze maatschappij. Wat kunnen inzichten van weleer ons leren over de tijd waar we nu in leven? Zijn we meer van onszelf gaan houden -en is dat uitsluitend positief te noemen? Zijn publieke ijdelheid en social media noodzakelijk voor de ontwikkeling van deze (collectieve) eigenschap? En zorgt eigenliefde anno 2017 ook voor meer geluk? Een avond over ego's, selfies en de zoektocht naar geluk. Omdat je het waard bent.

De hedendaagse denker van deze eerste Nieuw Licht editie is schrijver en journaliste Marja Pruis (1959), bekend van onder meer Zachte riten (2016), Genoeg over mij (2017) en haar werk voor De Groene Amsterdammer. Als auteur van het Nieuw Licht essay ‘Omdat je het waard bent‘, wordt haar gevraagd eerst zelf in de spiegel te kijken: welke rol spelen thema’s als eigenliefde en ijdelheid in haar eigen leven? En hoe heeft het lezen van La Rochefoucauld haar blik op zichzelf -en de maatschappij- beïnvloedt?

Vervolgens gaat Pruis in gesprek met twee  gastsprekers, die ieder een eigen licht laat schijnen op de thema’s van La Rochefoucauld:

  • Martijn van de Griendt (1970) is documentair fotograaf en filmmaker. Hij maakt graag celebrity selfies (o.a. met Snoop Dogg en Koning Willem Alexander) en presenteerde eerder dit jaar zijn project ‘Maria, I need your lovin’’, over de wanhopige zoektocht naar liefde van de nu 27-jarige Maria. Welke rol speelt de ‘ik’ in zijn projecten? Wat doet de (online) zoektocht naar erkenning met een mens? En hoe verhoudt eigenliefde zich tot zelfhaat?
  • Beatrijs Ritsema (1954) is opgeleid als sociaal psycholoog en werkzaam als freelance journalist. Naar aanleiding van haar column-reeks ‘ Moderne manieren‘ in Trouw, verscheen in 2010 van haar Het Grote Etiquetteboek. Hoe het eigenlijk hoort in de 21ste eeuw. Op welke manier wordt onze maatschappij gevormd door ijdelheid en eigenliefde? Bestaat er iets als ‘gezond narcisme’? En hoe verhoudt eigenliefde zich tot eigenbelang?

Aan het eind van de avond schuiven alle sprekers aan tafel voor een gesprek over de gevolgen van ijdelheid en eigenliefde op onze samenleving. Hoe kan een ijdel, self-loving ego overleven in een maakbare, seculiere samenleving?

Nieuw Licht

Frank Meester en Coen Simon, filosofen, bedenkers en de moderatoren van Nieuw Licht, gaan met Marja Pruis, Beatrijs Ritsema, Martijn van de Griendt en de zaal in gesprek over de vraag: is de mens meer van zichzelf gaan houden?

Dit doen zij n.a.v. Marja Pruis’ interpretatie van het werk van de Franse schrijver La Rochefoucauld (1613-1680), die met zijn Maximen de 17e eeuwse moraal ontmaskerde als een verkapt machtsmiddel:

Wat wij houden voor een deugd is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.

– La Rochefoucauld (1613-1680)

donderdag 7 sep 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 134 mensen waren aanwezig