Marja Pruis: Self(ie) love

Is de mens meer van zichzelf gaan houden? Een gesprek met Marja Pruis e.a. over ijdelheid en zelfliefde anno 2017.
Gratis toegang
donderdag 7 sep, 20.00
do 7 sep, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

In de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht wordt hedendaagse denkers een vraag voorgelegd uit een klassiek geworden tekst. Voor deze editie ging schrijver Marja Pruis (de hedendaagse denker) aan de slag met de Maximen van La Rochefoucauld (de klassieke tekst), op zoek naar de betekenis van ijdelheid, moraal en eigenliefde in onze maatschappij. Wat kunnen inzichten van weleer ons leren over de tijd waar we nu in leven? Hoe is het onderscheid te maken tussen narcisme en ijdelheid? Zijn social media de oorzaak of de afspiegeling van deze (collectieve) eigenschap? En leidt ijdelheid eigenlijk ook tot meer eigenliefde?

  • Marja Pruis (1959) schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouwelingAtoomgeheimen en Zachte riten en het biografische portret Als je weg bent over Patricia de Martelaere. Ze is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar essayboek Kus me, straf me: over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.
  • Beatrijs Ritsema (1954) is opgeleid als sociaal psycholoog en werkzaam als freelance journalist. Sinds 2002 schrijft zij de column-reeks ‘Moderne manieren‘ in Trouw, waarin zij wekelijks etiquettevragen van lezers beantwoordt. In oktober 2010 verscheen van haar Het Grote Etiquetteboek. Hoe het eigenlijk hoort in de 21ste eeuw bij uitgeverij Meulenhoff, een bundel van de etiquette-adviezen die ze de afgelopen tien jaar gegeven heeft.
  • Martijn van de Griendt (1970) is documentair fotograaf en filmmaker, jeugdcultuur speelt vaak een grote rol in zijn werk. Hij studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en later aan de kunstacademie in Den Haag. Eerder dit jaar presenteerde hij zijn negende fotoboek: ‘Maria, I need your lovin’’, over het heftige leven van de nu 27-jarige Maria, die hij tien jaar geleden op straat ontmoette en sindsdien met polaroid- en filmcamera volgde. Het resulteerde in een fotoboek en film over een wanhopige zoektocht naar liefde.

Nieuw Licht

Frank Meester en Coen Simon, filosofen, bedenkers en de moderatoren van Nieuw Licht, gaan met Marja Pruis, Beatrijs Ritsema en een aantal andere gastsprekers in gesprek over de vraag: is de mens meer van zichzelf gaan houden?

Dit doen zij n.a.v. het werk van de Franse schrijver La Rochefoucauld (1613-1680), die met zijn Maximen de 17e eeuwse moraal ontmaskerde als een verkapt machtsmiddel:

‘Wat wij houden voor een deugd,’ schreef La Rochefoucauld (1613-1680), ‘is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
donderdag 7 sep, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 37 mensen zijn aanwezig