De Stad

Schiphol naar de toekomst

Symposium en presentatie van het boek De Adaptieve Luchthaven.
vrijdag 11 nov 2016, 13.30
vr 11 nov 2016, 13.30
Grote zaal

In wat voor luchthavenregio willen we leven? Hoe kunnen we opnieuw betekenis geven aan de regio? Wat zijn onze werkelijke competenties en kwaliteiten en hoe kunnen we die op een nieuwe manier benutten? Tijdens dit vijfde en laatste symposium van Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol ligt de focus op de toekomst van de luchthaven. We gaan in gesprek met diverse sprekers die hun visie geven op de toekomst vanuit analyse, ontwerp, onderzoek en beschouwing; op weg naar een mindset die de vaste denkpatronen over ontwikkeling in en uitbreiding overstijgt. Daarnaast wordt tijdens het symposium ook de publicatie ‘De adaptieve luchthaven’ gepresenteerd. Deze essaybundel, onder redactie van Bart de Jong en Joost van Faassen, kijkt vooruit: hoe ziet onze nationale luchthaven er in 2116 uit?

UPDATE: Hoewel hij graag zijn visie had willen geven op de toekomst van Schiphol, kan Winy Maas door de internationale dynamiek van MVRDV niet spreken. Paul Mijksenaar, founder Mijksenaar wayfinding experts, is met zijn toekomstvisie een extra spreker in het programma.

De adaptieve luchthaven

HeCover Adaptieve Luchthavent maatschappelijke debat rondom Schiphol wordt gekenmerkt door de continue spanning tussen hinder en economische groei. In het boek ‘De adaptieve luchthaven’ geven gerenommeerde wetenschappers, opiniemakers, (landschaps)architecten, fotografen, ontwerpers, stedenbouwers en planologen hun visie op de toekomst van onze nationale luchthaven. Door toekomstperspectieven van verschillende vakgebieden te introduceren, levert het boek een bijdrage aan het maatschappelijke debat. Een debat dat daardoor geschoeid is op mogelijkheden en uitdagingen in plaats van beperkingen en bedreigingen: input voor de komende 100 jaar Schiphol, input voor een adaptieve luchthaven.

Met bijdragen van o.a. Paul Mijksenaar, Winy Maas, Jacqueline Cramer, Hans Leeflang, Henk Ovink, Andy van den Dobbelsteen, Theo Baart, Wies Sanders, Roel in ’t Veld, Kees Christiaanse, Marieke Berkers en LOLA Landschapsarchitecten.

Luchthavenreeks Podium voor Architectuur

Sinds 2012 organiseert Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol jaarlijks een luchthavensymposium.  In 2012, 2013 en 2014 kwam het functioneren van de luchthaven zelf aan bod: ‘Bewegingen rond de Luchthaven’ 2012 |model  Airport City 2013 | ‘Op weg naar een betere luchthavenregio’ 2014. Tijdens het symposium begin 2016 lag de focus op de toekomst van Schiphol:  ‘Wat is het DNA van een betere luchthavenregio?’ Alle verslagen van deze bijeenkomst zijn terug te vinden op www.podiumarchitectuur.nl.

vrijdag 11 nov 2016, 13.30
Grote zaal
Deze 162 mensen waren aanwezig