Global Trends

Schaliecowboys

Kan dé energie-innovatie van de 21e eeuw zorgen voor een energie-onafhankelijk Nederland?
woensdag 15 feb 2017, 20.00
wo 15 feb 2017, 20.00
IJ Zaal

Het hebben van eigen energiebronnen is een belangrijk wapen in de wereldeconomie. Sinds 2013 brengen de Verenigde Staten fossielrijke tegenstanders als Saoedi-Arabië belangrijke slagen toe met de winning van schaliegas en schalie-olie uit eigen bodem. Onder ‘drill president’ Donald Trump staan de schaliecowboys te trappelen om ook Europa te helpen energie-onafhankelijk te worden. Zou schaliegas ook de oplossing voor Nederland kunnen zijn? Waar de aflevering volledig op Texas gericht is, gaat deze Meet Up over schaliewinning in Nederland.

‘To frack or not to frack’ in de Nederlandse polder?

Energie, schaliegas en fraccen komen ook hier regelmatig in het nieuws. We willen met onze energievoorziening liever niet afhankelijk zijn van landen zoals Rusland. Maar de overstap van fossiel naar duurzame bronnen gaat niet snel genoeg, omdat daar nog onvoldoende in is geïnvesteerd. Zou schaliegas een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn? Wat weten wij nou daadwerkelijk over ‘fraccen’? Met de volgende experts zoeken we een antwoord op deze vraag en kunt u aan het eind van de avond uw eigen afweging maken:

  • Nordin Lasfar is regisseur en maakte eerder voor Tegenlicht de afleveringen ‘De ongekroonde koning van Amsterdam-West’ en ‘Slimme steden’. Voor een aflevering over energie wilde hij aanvankelijk naar Saoudi Arabië, maar belandde in Texas. Over deze move en de aanleiding voor ‘Schaliecowboy’ vertelt hij meer tijdens de Tegenlicht Meet Up.
  • Remco de Boer is journalist en onderzoeker en doet voor de FD Mediagroep verslag van de Nederlandse energietransitie. In 2015 verscheen zijn boek ‘Tussen hoogmoed en hysterie’, waarin hij de besluitvorming rondom het schaliegas ontrafelde. Hij beschrijft hoe de brede lobby tegen schaliegas is ontstaan en wat de rol van de media daarin was. Waardoor zijn de proefboringen destijds niet doorgegaan? En waren dat legitieme redenen?
  • Rene Peters is directeur Gas Technology bij TNO. ‘TNO streeft naar een robuuste transitie naar een duurzame energievoorziening.’ De duurzame alternatieven zijn nog onvoldoende toereikend. Om die reden doet TNO onderzoek naar schaliegas, omdat gas een relatief schone fossiele brandstof is en een ‘flexibele’ oplossing kan zijn om piekbelasting op te vangen. Wat heeft het onderzoek naar de Nederlandse bodem en mogelijke voorraden opgeleverd? Wat zou de impact zijn van het kraken? Zijn er andere flexibele alternatieven?
  • Frank de Boer is directeur bij Cuadrilla Resources in Nederland. Cuadrilla kreeg aanvankelijk een vergunning om proefboringen uit te voeren, tot deze afgelopen jaar niet werd verlengd door minister Kamp. Hoe gaat het boren in zijn werk? Wat zouden de boringen voor informatie geven over schaliewinning? Wanneer is winning interessant? En hoe brengt Cuadrilla risico’s in kaart?
  • Ko van Huissteden is universitair docent aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit en als voorzitter verbonden aan de Stichting Schaliegasvrij Nederland. Deze stichting is een coalitie van buurtgroepen en milieuorganisaties die streeft naar een algeheel moratorium op het winnen van onconventioneel aardgas door middel van ‘fracking’. Volgens hen brengt fracking onverantwoorde risico’s mee voor de volksgezondheid en voor het milieu. Over welke risico’s hebben we het dan? Kunnen deze risico’s worden weggenomen? En welke alternatieven heeft Schaliegasvrij Nederland voor ogen?
woensdag 15 feb 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 62 mensen waren aanwezig