Creatieve Industrie

Saskia Aukema

Boekpresentatie van 'Veiled' waarin Saskia Aukema gesluierde vrouwen op een lichte en kleurrijke manier vastlegt.
dinsdag 19 sep 2017, 20.00
di 19 sep 2017, 20.00
Studio
Reageer

Er is in West-Europa vermoedelijk geen controversiëler kledingstuk dan de niqaab: de gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. In steeds meer landen is hij verboden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie zijn die vrouwen die er zelf voor kiezen iets te dragen wat zoveel discussie oproept? Fotograaf Saskia Aukema wilde er het fijne van weten. Het eindresultaat is 'Veiled, Too Busy Being Awesome', een project én boek waarin ze kleurrijk en vol humor vrouwen in niqaab portretteert. Tijdens Fotokroniek lanceert ze officieel het boek en deelt ze haar voorliefde voor 'slow journalism' en de ups & downs van het project.

De Amsterdamse Saskia Aukema, tekstschrijver en fotograaf voor o.a. Trouw, heeft een voorliefde voor ‘slow journalism’: verhalen die zich langzaam prijsgeven, en die in haar geval vaak gaan over een beslissende afslag in een mensenleven. Of dat nu een moslima is die kiest voor een niqaab, stelletjes die elkaar ontmoeten door het intoetsen van een verkeerd telefoonnummer, mensen die tot hogere leeftijd maagd blijven of een Jolanda die zich Sophie gaat noemen om te markeren dat ze zich als herboren voelt.

Voor haar nieuwste project Veiled, Too Busy Being Awesome stond ze voor de bijna onmogelijke taak mensen te portretteren die zich niet willen laten zien. Toch is het haar gelukt beetje bij beetje een wereld te onthullen die voor de meesten van ons zo moeilijk te begrijpen is, en ze doet dat met middelen die je misschien niet snel zou associëren met gesluierde vrouwen: kleur en licht. In september verschijnt bij Lecturis het boek over dit project, Veiled, Too Busy Being Awesome, gefinancierd dankzij een succesvolle crowdfunding campagne op Voor de kunst

Saskia’s werk werd genomineerd voor de SO2015 Award en ze won in 2016 bij de Zilveren Camera de eerste prijs in de categorie Portretten-serie. 

dinsdag 19 sep 2017, 20.00
Studio
Deze 95 mensen waren aanwezig